Акценти
Начало / Общество / И служители на Плевенския затвор ще пият вода до сградата

И служители на Плевенския затвор ще пият вода до сградата

затвор-300x225

Служители на Плевенския затвор ще се съберат на 7-ми ноември в 9 часа до сградата, за да уточнят последни подробности около пътуването за националния протест в София. Това каза за infopleven Димитър Нанов, председател на местната структура на Синдиката на служителите в затворите в България. Нанов поясни, че утре той и колегите му няма да протестират, а ще се съберат да пият кафе и вода и да уточнят предстоящата организация на пътуването до столицата.  Събирането ще продължи не повече от половин час и ще е в страни от сградата на затвора, за да не се превръща в зрелище за лишените от свобода, добави той.

В инициативата ще се включат всички 12 членове на Синдиката от плевенския затвор, както и техни колеги, които не са членове. В същия състав те ще участват и в националния протест, който ще се състои на 9 ноември от 13 часа пред сградата на Министреството на правосъдието, информира още Нанов. И добави, че ръководството на Плевенския затвор е солидарно с тях.

Сред основните искания на протестиращите са изравняване на социалните плащания и работните им заплати с тези на полицаите, военните и пожарникарите. „Заплатите ни не са актуализирани от 4 години. Освен това са завишени цените, на които получаваме дрехите и обувките си. За пример – получаваме кубинките ни си на 100 лева, а в магазините са много по-евтини“, коментира още Нанов.

Служители от затворите в Бобов дол, Ловеч и Враца ще излязат на протест пред сградите на ведомствата днес. Събирането пред ведомствата ще трае между 9.30 и 10.30 часа, информираха от  Синдиката на служителите на затворите. Някои от работещите в затворите ще пият чай, а други – вода.

Повод за протеста пред затворите е позицията, която ръководството на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” е приело на свое заседание по повод предстоящия национален протест, организиран от Синдиката. Становището е изпратено до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и зам.-министъра на правосъдието Илия Ангелов, отговарящ за затворите, с копие до Иван Петров, председател на Управителния съвет на Синдиката. „С писмото на практика ГД “Изпълнение на наказанията” по недопустим начин си присвоява правото да говори от името на Синдикат на служителите в затворите в България по отношение на приети решения и искания, които са въпрос на преговори с Министерството на правосъдието”, се казва в позицията на Синдиката, повод за утрешния протест. В следващите два дни преди националния протест се очакват протести и на служителите от други затвори в страната.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...