Акценти
Начало / Култура / И румънци се включиха във фестивала на коледарската песен в Телиш

И румънци се включиха във фестивала на коледарската песен в Телиш

коледари

За трета поредна година в село Телиш се проведе фестивал на коледарската песен „Да пребъде Коледа”. Той се организира от НЧ „Развитие”, кметство Телиш и Община Червен бряг, а тази година за първи път проявата се финансира от Министерството на културата, научихме от Даринка Василева, секретар на читалището.

Над 150 участници се събраха тази неделя пред читалището в Телиш. Сред тях бяха и гости от фолклорен ансамбъл от село Контешен, област Телеорман в Румъния. През лятото група от читалището в Телиш  участва във фестивал в румънското село и сега се радваме да посрещнем нашите приятели у дома, сподели Василева.

коледари

В празника се включиха още състави от община Червен бряг,  от Плевен, Ябланица, Радомирци, Койнаре, Искър и др. По решение на читалищното настоятелство, във фестивала тази година не участва Коледарската група от село Телиш. Затова пък имаха честта да открият фестивала.

Изпълненията оценяваше жури с педседател Даниела Димитрова от обществен фонд читалища Плевен и членове фолклористът Димитринка Радулова, както и кметът на селото Нели Дакова.

Участниците получиха грамоти, подпечатани със специален златен печат на кметство Телиш. Всички получиха и  шалчета, които са емблема на фестивала на Коледарската песен. Награди имаше и за най-добре изпълнена песен, както и за автентичен фолклор.

Интеес предизвика и подредената изложба-базар на традиционни автентични ястия. Цените на ястията бяха символични, а за най-вкусното и най-автентично ястие бяха връчени награди.  Изложбата показа наученото по време на модула „Да срещнем настоящето и бъдещето”, когато бабите са приготвяли модерни ястия, а децата традиционни български храни.

телиш

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...