Акценти
Начало / Общество / И днес продължава повишението на речните нива

И днес продължава повишението на речните нива

Днес ще преобладава повишение на речните нива, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. Според прогнозите на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ- БАН) днес валежите ще продължат с количества между 5-15л/кв.м. В петък все още ще има превалявания, но по-слаби и на по-малко места. Количествата ще са 5-10 л/кв.м, в отделни райони до около 15 л/кв.м. В събота само на отделни места ще превали слабо – количества до 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 23 до 8 ч. на 24 март нивата на наблюдаваните реки в страната са се понижили или са останали без съществена промяна. Незначителни повишения са регистрирани на отделни пунктове.

Водните количества на реките в по-голяма част от страна са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са колебания на нивата от -35 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес, вследствие на прогнозираните валежи, са възможни краткотрайни повишения във всички реки в басейна. На 25 март се очаква речните нива във водосбора да се понижават или да останат без съществена промяна, като са възможни краткотрайни повишения в долните течения на реките в резултат на тяхното оттичане. На 26 март реките ще се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 24 и 25 март ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От днес ще започне повишение на водните количества, по-значителни във водосборите на реките: Блато, Батулийска, Искрецка, Малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...