Акценти
Начало / Икономика / И водата с нова цена?

И водата с нова цена?

След обявеното и очаквано поскъпване на парно, газ и други стоки и консумативи за домакинствата в страната, такова се задава явно и заводата. Поне такива изводи си правят абонатите на ВиК Плевен, съдейки по разлепените по входовете на жилищните блокове съобщения. В тях, освен дата и час кога ще се извърши отчитането на консумираните кубици вода, се моли и да се осигури присъствие в апартаментите, за да е коректно засичането. И се съобщава, че се задават нови цени на водата. “Ще се вдига цената на водата!”, пише на бележките.

Проверихме на интернет страницата на ВиК Плевен. Сега действащата тарифа е в сила от 1 януари 2010 год. За доставяне на питейна вода таксата е 1.34 лв. за кубик, за отвеждане на канална вода – 0.10 лв., за пречистване – 0.14 лв. без ДДС. Крайната цена на ВиК Плевен за кубик вода с ДДС е 1.90 лв.

Още през месец януари тази година повечето водни дружества в страната заявиха какви нови цени искат. В София „Софийска вода“ иска 12 на сто повишение, което прави лев и 88 за кубик. Във Враца поисканото поскъпване беше между 10 и 20 на сто, в зависимост от начина, по който се доставя водата. В Шумен поискаха 20 процента увеличение. 12 на сто повече върху цената искаха и в Плевен, стана ясно тогава.

В отделни региони вече са факт и новите цени. От 1 февруари хасковлии плащат за кубик вода по 2.90 лв. Поскъпна и водата в Търговище – от 1 март битовите абонати в региона от 1,92 лева с ДДС за кубик ще плащат вече по 2,57 лв.

За Плевен все още яснота няма – нито с колко ще поскъпне водата, нито от коя дата ще се случи това.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...