Акценти
Начало / Култура / Историческото наследство на Непал показа изложба в Плевен

Историческото наследство на Непал показа изложба в Плевен

В Къщата на художниците в Плевен тази вечер бе открита изложбата „Непалското културно-историческо наследство преди земетресението през 2014 година”. Специално участие в събитието взе един от авторите на фотографиите – доц. Румен Воденичаров. Организатор на събитието е Творческо обединение “Зора” при Сдружение „Евразия” – Плевен.

Изложбата откри поетът Васил Милев, който представи доц. Румен Воденичаров като един гражданин, който е посветил много любов и професионализъм към Хималаите, но е и неуморим патриот. Снимките описват и разказват за един различен народ, с един различен живот и религия. Народ, който въпреки трудностите и бедността, е останал човечен и обичащ.

изложба Непал Румен Воденичаров

Експозицията, на която плевенчани имаха възможност да присъстват, е събирана в продължение на 30 години. Изложбата е организирана с цел съпричастност към непалския народ, пострадал след голямото, опустошително земетресение. Доц. Румен Воденичаров разказа на присъстващите част от спомените и преживяванията си, като ги потопи в атмосферата на една различна култура от нашата. Той сподели и колко трудни са били експедициите, с колко малък бюджет са разполагали и как въпреки всичко са успявали да достигна до височини от 6 200 метра.

Плевен е шестият град, в който изложбата с фотографии на доц. Румен Воденичаров, Красимир Стоянов и Иван Мутафов беше представена. Очаква се през септември тя да бъде изпратена в Непал.

Текст: Елена Кирчева

Следваща Предишна
изложба Непал Румен Воденичаров 2
изложба Непал Румен Воденичаров 8
изложба Непал Румен Воденичаров 1

изложба Непал Румен Воденичаров 3
изложба Непал Румен Воденичаров 6
изложба Непал Румен Воденичаров 4

изложба Непал Румен Воденичаров 5
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...