Акценти
Начало / Икономика / Историческият парен локомотив от Втората световна война днес тръгва от Русе за София

Историческият парен локомотив от Втората световна война днес тръгва от Русе за София

Историческият парен локомотив от времето на втората световна война, който пристигна за ремонт в България по река Дунав, днес  тръгва по релсов път от Русе към София.

“Булмаркет рейл карго” е избрана за превозвач на  140-тонния парен локомотив от виенската фирма-собственик, представлявана от инж. Йоханес Клингс.  Локомотивът е без работеща спирачна система и това налага да се придвижва в състава на влак, който може да осигури безпрепятственото му придвижване до София, където ще се направи цялостният му  ремонт.

Транспортирането ще се извърши със скорост до 60 км/ч и периодични технологични спирания на няколко гари по трасето Русе-София.

На 24.02.2019 г.,  неделя от 10.00 до 15.00 часа ще се извърши последен предпътен преглед на парния локомотив, инструктаж на влаковата бригада и композиране на влак, който ще се движи като „Международен товарен влак“ с №20690.

Първият престой на легендарната парна машина, която ще е в състава на Международен товарен влак  №20690, е на пътническа гара Русе-Разпределителна от 15.36 до 15.50 ч., където  може да бъде разгледан. Крайната гара в София е Подуене и се очаква локомотивът да пристигне там утре  около 5 часа сутринта.

Дължината  на цялото трасе, което ще измине парният локомотив между Русе и София е 417,714 км, а обратният път към Виена машината ще измине на собствен ход след 9 месечен ремонт.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...