Акценти
Начало / Култура / Историческият музей в Кнежа получи дарение свързано с първата печатница в града

Историческият музей в Кнежа получи дарение свързано с първата печатница в града

Историческият музей в Кнежа получи дарение за архива си, който съдържа сведения и документи за историята на град Кнежа. Дарението се състои в снимки, няколко оригинални материали и копия на документи, официално заверени от Държавен архив, свързани с учередяването на първата печатница в града. Информацията беше предоставена от Цветанка Вълова Иванова и Маргарита Вълова Иванова, дъщери на един от създателите на печатницата Въло Иванов Вълов.

В печатницата са извършвани услуги както на гражданите от града, така и на нуждаещите се от близките села. Отпечатвани са покани за сватби, обяви, кръщенета, некрелози и гр.

За нуждите на Института по Царевица са подвързвани някой годишни издания на списания, а също и книги с меки корици. Учениците от града и района са ползвали услугите на печатницата, като са подвързвали тетрадките си и никой учебници с меки корици.

През 1950 год. започва издаването на вестник „Сталинец“. Да оказват помощ за оформяне на метериалите са изпратени група журналисти от София.

pechatnica1

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...