Акценти
Начало / Видео / Истински патриотизъм лъхаше днес от двора на НУ „Христо Ботев“ в Плевен (видео)

Истински патриотизъм лъхаше днес от двора на НУ „Христо Ботев“ в Плевен (видео)

Истински патриотизъм бе обзел днес двора на НУ „Христо Ботев” в Плевен. С празничен рецитал и откриване на изложба с автентични носии и оръжия ученици и преподаватели отбелязаха днес  Деня на народните будители, който честваме на 1 ноември.

Рециталът е на тема „С почит към нашите будители”, поясни Светлана Михайлова, ръководител на Клуб „Млад възрожденец” в училището.  Именно децата от Клуба бяха подготвили изненадата за своите съученици. Те пяха родолюбиви песни и рецитираха патриотични стихове на едни от най-големите български будители.

За самата изложба разказа Димитър Руски – историк, колекционер и преподавател в ПГМЕТ в Плевен. Автентични носии от създаването на българската държава до Първата световна война бяха представени от него, като имаше сред експонатите и изработени лично от него облекла. Рицарски доспехи, национални носии, казашки униформи и женски ризи от българското Възраждане бяха част от дрехите, които подрастващите имаха възможност да разгледат. Самият Димитър Руски бе облечен в униформа на капитан от Седми Преславски полк от Балканската война.

От своя страна директорът на училището Цветелин Горанов поздрави учениците и им пожела да бъдат горди българи и да обичат Майка България. Той припомни и имената на част от българските будители, които са намери своето място в историята на страната ни.

Следваща Предишна
изложба НУ Хр. Ботев
изложба НУ Хр. Ботев
Димитър Руски

изложба НУ Хр. Ботев
Цветелин Горанов
Следваща Предишна

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...