Акценти
Начало / Икономика / Информационна кампания за насърчаване на предприемачеството в Северозапада  тръгва от Плевен

Информационна кампания за насърчаване на предприемачеството в Северозапада  тръгва от Плевен

„Вдъхновявам, създавам, развивам” е мотото на информационната кампания, която утре тръгва от Плевен и има за цел възраждане на предприемаческия дух в Северозападна България. Кампанията е част от европроект, който ще обхване областите Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, съобщи Преслав Гайдарски, представител на партньорска организация по проекта.

„В България много рядко се пише за добри предприемачески практики, които да вдъхновят младите хора да създадат собствен бизнес. Затова чрез тези информационни кампании искаме да  мотивираме и вдъхновим  голям кръг от хора, които да приемат самонаемането като алтернативна форма на заетост”, обясни Преслав Гайдайрски.

Крайната цел на проекта е да покаже, че предприемачеството е алтернатива за развитие на Северозападния район. Статистиката показва, че в момента само 7-8% от работоспособното население в тази част от страната е в категорията предпприемач. Направено проучване сред  младите показва, че почти никой не посочва професията предприемач като път на своето развитие. Затова предприемачите трябва да бъдат изведени като хора, които създават работни места и развиват местната икономика, подчерта Гайдарски.

Проектът е на стойност 343 000 лева и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси”.  Той ще обхване 200 души, от които 160 безработни и 40 на трудов договор. Те ще преминат безплатен курс на обучение в рамките на 60 учебни часа. Програмата е от 10 модула и участниците в проекта ще получат стартов пакет от познания по предприемачество, основно практически умения, които да приложат в дейността си. Във финалния етап на проекта участниците ще получат и безплатни консултантски услуги за управление на малък бизнес.

Предвидено е също издаване на четири наръчника: ръководство по бизнес планиране, наръчник на предприемача, справочник на европейски програми от настоящия период, наръчник на добри практики от България и ЕС на малки практики.

Целта ни е да попълним празнината от достатъчно практически знания и умения , която оставя българското средно и висше образование, изтъкна Гайдарски.

В Плевен информационната среща ще е утре,  1 юни,  от 11 до 18.30 часа на площад „Свободата”. Освен раздаване на брошури, ще се прави тримодулен тест „ДНК на предприемача” и преминалите теста ще могат да завъртят колелото на късмета, за да получат подарък.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...