Начало / Образование / Интердисциплинарен диалог по повод 55-годишния юбилей на Математическата гимназия

Интердисциплинарен диалог по повод 55-годишния юбилей на Математическата гимназия

Интердисциплинарен диалог (математика, физика, биология, химия, литература) на тема „Времето е жестоко и праща поезията в изгнание“ беше организиран днес във фоайето на НЧ „Съгласие 1869″ в Плевен. Събитието е част от проявите за отбелязване 55-та годишнина от създаването на престижната плевенска гимназия. По този повод библиотеката при читалището подреди изложба с произведения от Гео Милев, литературна критика за поета, книги, отразяващи неговия журналистически и публистичен път, както и такива, посветени на Гео Милев и българския театър през 20-те години на миналия век.

Гео Милев е автор на стихове, поеми, есета. Във фонда на библиотеката при читалище „Съгласие 1869″ се съхраняват едни от първите издания на неговите творби. Сред по-интересните заглавия са първото издание на първата стихосбирка на Гео Милев от 1920 г. „Жестокият пръстен“, първото издание на „Театралното изкуство“ от 1918 г., „Избрани творби“ от 1940 и 1950 г., стихосбирката „Иконите спят“ (1922 г.), „Панихида за поета Яворов“ – първото издание от 1922 г., поемата „Септември“ (1940 г.) и др.

С тази изложба се надяваме да провокираме интереса на учениците към един от най-ярките поети-експресионисти в българската литература, споделят организаторите.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...