Акценти
Начало / Здравеопазване / Инспектори ще проверяват за цигари и в почивните дни

Инспектори ще проверяват за цигари и в почивните дни

Инспоктори от Регионалната здравна инспекция в Плевен вече ще проверяват спазването на забраната за пушене в кафенета и ресторанти в събота и неделя, както и във вечерните часове. Практиката показва, че тогава най-често се допуска нарушение на забраната за пушене на обществени места, обясниха от инспекцията.

За последните две седмици от РЗИ – Плевен са извършили 124 проверки в обекти за обществено хранене и в обекти, предназначени за обществено ползване във връзка с контрола по спазване на забраната и ограничаването на тютюнопушенето. Съставени са 2 акта за липса на актуален за тази година протокол за ефективността на вентилацията в проверените заведения.

За цялата 2011 г. инспекторите са извършили 9 007 проверки в заведения и са издали 78 акта за неспазване забраните за тютюнопушене на закрити обществени места. Най-често здравните инспектори са констатирали нарушения в ресторанти, питейни заведения, кафенета и кафе-клубове.

Анализът на данните показва, че въведените до момента забрани не са достатъчно ефективни, за да защитят здравето на хората и най-вече на тези, които не са пушачи. Това наложи Министерството на здравеопазването да изготви промени в Закона за здравето, в които се предлага пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Законопроектът беше одобрен от МС в края на 2011 г. и в момента се разглежда в Народното събрание.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...