Акценти
Начало / На фокус / Иновативна двуезикова школа Къща на децата откриха в Плевен

Иновативна двуезикова школа Къща на децата откриха в Плевен

Ново образователно заведение за деца беше открито тази неделя в Плевен. Двуезиковата школа Къща на децата „Мила Монтесори” е създадена от Мила Томова, сертифициран Монтесори педагог със специализации в емблематични Монтесори детски градини в България и Италия.

Новият пристан за децата беше открит с водосвет в присъствието на областния управител Мирослав Петров и кмета Георг Спартански, много съмишленици и приятели.

„Всеки знае, че когато с едно дете се работи много, то може да постигне чудеса независимо от старта, от който тръгва. Когато талантът е съчетан с усърдна работа и много индивидуална подготовка, тогава могат да се постигнат невиждани върхове.  Ние, в Къщата на децата, ежедневно провокираме всяко дете да даде най-доброто от себе си в разнообразни области на познанието и сфери на живота. И един ден, когато не зависи от нас, тези деца да продължат да ни изненадват с успехите си”, каза при откриването Мила Томова.

Пожелания за успех на смелото начинание и реализиране на всички мечти отправиха Георг Спартански и Мирослав Петров.

След ритуала за откриването на Къщата на децата, родители имаха възможност да се запознаят от близо с Монтесори метода на преподаване. Многото деца, които присъстваха, можеха да се забавляват в специализирани кътове с Монтесори материали, да се включат в групови дейности, каквито в Къщата на децата се организират няколко пъти седмично.

В Къщата на децата „Мила Монтесори” се приемат деца на възраст от 3 до 6 години. Освен по метода Монтесори, който дава възможност да се открие индивидуалността на всяко дете и тя да се развие, се работи и по други добри педагогически практики, включително и традиционните. „За нас е важно всестранното развитие на децата, като ролята на педагога е да покаже правилната употреба на учебните материали. След това проследяваме развитието на детето и позволяваме то да развие в дълбочина таланта си, като се покриват държавните образователни стандарти”, обясни Мила Томова.

Практиката им показва, че децата много бързо се приспособяват и показват задълбоченост в разсъжденията и действията си. Освен двуезиково обучение – изучаване на български език и английски, децата имат възможност да направят първите си стъпки в програмирането чрез специален робот. В процеса на обучението се използват и дигитални устройства. Целта е децата да бъдат подготвени за съвременния живот, в който технологиите заемат важно място. В детското заведение всяка седмица канят за гост-възпитатели изявени в определена област плевенчани, които въвеждат малчуганите в любопитния свят на възрастните. Така децата по интересен начин навлизат в света на музиката, театъра, науката.

Мила Томова сподели, че още в първата седмица се виждат осезаеми промени в поведението на децата – те са по-концентрирани, по-спокойни, по-подредени във физическата среда, което се пренася и в техните мисли и чувства. Наблюденията й показват, че качествата, които децата придобиват, в бъдеще биха ги превърнали в неформални лидери, защото те са подготвени да мислят самостоятелно, да анализират и да изказват свободно мнението си.

В Къщата на децата обръщат много голямо внимание на здравето на малчуганите. В помещенията е въведена система за пречистване на въздуха, нощем се включва система за унищожаване на микроби, а сутрешният филтър се прави от педиатър. С децата работят трима възпитатели, има психолог и предучилищен педагог.  Групата на децата е смесена, което е много полезно за развитието им. Освен целодневните занимания са предвидени и вечерни занимания за деца, които посещават традиционна детска градина. Тези занимания се провеждат два пъти седмично – вторник и четвъртък, от 17 до 18.30 часа.

Къщата на децата „Мила Монтесори” се намира на ул. „Трифон Кунев” 23.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...