Акценти
Начало / Общество / Инициативност и настоятелност очакват от Младежкия общински парламент в Плевен

Инициативност и настоятелност очакват от Младежкия общински парламент в Плевен

След поредно прекъсване, днес в Плевен беше възстановена дейността на Младежкия общински парламент. На учредителното събрание участниците приеха устава на организацията.

Преди деловата част младите хора бяха поздравени от представители на местната власт. Зам.-кметът Стефан Милев увери младежите, че в лицето на Общината ще имат партньор и ще могат да разчитат на  помощ за реализиране на идеите си.

011младежки съвет

Петя Василева, зам.-председател на Общинския съвет, пък насърчи младите хора да „ръчкат” с идеите си общинските съветници и да настояват за реализацията им. Василева се обърна настоятелно към членовете на Младежкия общински парламент да не се поддават на опитите на партиите да ги обсебват. Имаме такива примери назад в годините, обясни тя.

Малко след започване на учредителното събрание дойде и кметът Георг Спартански. Той направи емоционално и близко по стилистика до тийнейджърския език обръщение към младежите в препълнената зала. „Счетох за важно да уважа вашия форум по две причини. Първо, за да ви предпазя от това да правите формално и казионно мероприятие. Ако ще е така, по-добре не го правете. Една работа или ще я правим както трябва, или по-добре да не я започваме”, посъветва ги от опит кметът. Той сподели, че знае какви са щенията и очакванията им, заради срещите, които е имал с много млади хора по време на предизборната си кампания и защото има три деца, които все още са в младежката възраст. „А и защото все още си спомням как навремето властта ни пълнеше главата с празни приказки и не искаше да ни чуе . Вие имате нужда ние да ви чуваме, да ви разбираме и да ви бъдем партньори. А не чичкото с черния костюм да дойде, да ви се усмихва, вие да му ръкопляскате, а проблемите  да си остават – няма спортни зали, няма детски площадки, няма нищо, което да ви задържи в Плевен. Това, което може да ви задържи тук, трябва да се изработи от властта, която в момента за кратко представлявам. Затова много искам с вас да имаме диалог и очаквам от вас да сте активната страна в него”, каза кметът. Той насърчи младите хора да имат самочувствие и да отстояват исканията си. „Елате и ударете с юмрук по бюрото ми и кажете какво искате. Моята задача е след това да изисквам от екипа си и от Общинския съвет да направят това, което вие искате. Може да имате 100 идеи, ние 10 да изпълним тази година, за мандата това са 40 изпълнени идеи”, изтъкна той и допълни, че разчита на младите хора, защото са свободни. „Вие сте поколението без граници. Защитавайте тази  свобода, отстоявайте правата си, изисквайте от нас. Вероятно с някои неща ще ви разочароваме, защото няма да можем да ги изпълним . Но не бъдете пасивни, изисквайте от нас”, настоя кметът.

014георг спартански

Възстановяването на дейността на Младежкия общински парламент е по идея на ученици и младежи.  Участие в него могат да вземат представители на ученически и студентски съвети, младежки организации и клубове с общественополезна дейност.

Младежки Общински Парламент е доброволна и демократична форма за самоуправление на ученици и младежи, живеещи в град Плевен и региона, за решаване на проблемите на младите хора, свързани с образованието, възпитанието, създаването на удобна и естетична среда за отдих и развлечения. МОП е организация за осъществяване на дейност в обществена полза, самоуправляваща се, нерелигиозна и политически независима. Всичко това е залегнало в Устава на организацията, който беше приет днес.

На следващо заседание на МОП ще бъде избран и Управителен съвет. В момента за временни членове са избрани Бисер Велиев /ГПЧЕ/, Теменуга Георгиева и Чавдар Маринов /МГ/ и Таня Иванчева, гл.специалист младежки дейности в Община Плевен.

005младежки съвет

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...