Акценти
Начало / Общество / Астро парти Байкал събра участници от цялата страна

Астро парти Байкал събра участници от цялата страна

С интересни и забавни дейности премина 12-то “Астро парти Байкал”, споделят от Община Долна Митрополия. То се провежда традиционно от 2005 г. на красивия бряг на река Дунав в село Байкал под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска.

В него тази година взеха участие 19 учители по физика и астрономия от общинските училища на територията на община Долна Митрополия и от страната- с. Езерче, Габрово, Бяла Слатина, Кюстендил, Правец, Силистра, Варна, Стара Загора, 33 ученици, класирани на областни, национални и международни олимпиади по астрономия и такива, които за първи път се докоснаха до най-красивата и древна наука – Астрономията.

астро парти Байкал 2

Главна тема на Астро парти Байкал 2016 бе “Изследователския подход в неформалното образование по физика и астрономия”. То бе открито от г-н Цецо Андрейски, зам.кмет на община Долна Митрополия, а поздрав бе поднесен от детска танцова група при НЧ “Отец Паисий-1910” от с. Ореховица.

Гост лектор бе гл.ас.д-р Ева Божурова, Физически факултет, СУ с интригуващата история по измерване на скоростта на светлината. Проведена бе специална Астроработилница, на която ученици и учители изработиха 3 D модели на Слънце, Земя и Луна, комплект по Европейския проект SPACE AWERENESS, на който ОЦИДЗИ с. Байкал е партньор. Децата бяха обучени как да работят с подвижна звездна карта, предоставена като подарък за всички участници по проект MARCH, наблюдение Слънце в “Къщата на Слънцето”.

астро парти Байкал 1

Вечерната програма продължи с презентацията “Вселена” и астрономически наблюдения с лазерно астро шоу на видими съзвездия и тяхната митология. Специално за учениците бе организирано гласуване за даване на име на кратер на Марс по едноименния проект, който ще носи името на Апостола на свободата Васил Левски.

На втория ден програмата продължи с наблюдение на водолюбиви и водоплаващи птици по Дунава с бинокли. Участниците бяха запознати с мобилното приложение SmartBirds Pro за броене на птици и получиха материали от Българско дружество за защита на птиците, клон Свищов.

Всички участници получиха сертификат за участие и за любител астроном, подаръци, осигурени от кмета на общината г-жа Поля Цоновска, МОН, НДД и дарение от ААС София.

Снимки: Община Долна Митрополия

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...