Начало / Общество / Инициативна група от Брегаре ще възстановява храма в селото

Инициативна група от Брегаре ще възстановява храма в селото

Да се възстанови църквата „Св. Архангел Михаил” в Брегаре и стенописите в нея са си поставили за цел членовете на създадената местна инициативна група. Идеята си ще представят подробно на среща в събота, 13 април.

Един от инициаторите на групата – Христо Цолов, разказа, че навремето местните отделили кой колкото пари може и ги дарили за изографисване на храма. Затова и сега идеята за възстановяването на разрушените от времето ликове на светци е те да бъдат възстановени отново със средства от дарения. Иначе църковното настоятелство вече има открита банкова сметка, а инициативната група ще разгласи идеята и ще съдейства за събирането на необходимите средства.

Хората в Брегаре са получили голямо разбиране и помощ от Община Долна Митрополия. Тя е отпуснала пари за строително-ремонтните дейности по сградата на църквата „Св. Архангел Михаил”, които вече приключват.

Инициативната група има идея да бъде направен пълен преглед на църковния архив, да се опишат ценните материали, даващи достоверна информация за историята на Брегаре и тази история да се съхрани за поколенията в малък музей, който да бъде разположен в енорийския дом на църквата.

Поглед назад към историята сочи, че камбаната е излята през 1911 год. от турчин, който направил формата в земята. На камбаната изписали имената на по-видните дарители, които предоставили медни съдове за топене и направа на камбаната. През октомври 1912 год. в селото започнала да се строи и църквата. По данни от разказите на по-старите хора, храмът е строен от македонец, чието име обаче не се помни.

Строителството на храма в Брегаре е завършено през 1915 год., т.е. след две години църквата „Св. Архангел Михаил” ще навърши век. Членовете на групата се надяват дотогава да успеят да съберат необходимите средства и ликовете на светците по стените да бъдат възстановени напълно.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...