Акценти
Начало / Култура / Индианско лято се настани в Регионалната библиотека на Плевен

Индианско лято се настани в Регионалната библиотека на Плевен

Индианци

Фотоизложбата „Индианско лято” разказва за съвременната племенна култура на индианците кроу (врани) от щата Монтана, САЩ. Експозицията включва 44 фотоси, които са подредени във фоайето на Артзалата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен.

Автор на атрактивните снимки е Иво Данчев, артдиректор на списание National Geographic – България, фотограф на изданието, природозащитник и планински водач.  Той е с подчертан интерес към историята и културите на коренните народи на света, и по-специално към тези на северноамериканските индианци. Данчев е и носител на престижната награда за журналистика „Черноризец Храбър”.

Следвайки своите интереси, Иво Данчев прекарва лятото на 2011 г. в резервата на племето кроу (врани) в щата Монтана, САЩ. Целта на автора е да покаже на всички българи, че Духът на Дивия Запад съществува. Той документира начина на живот и традициите на тези жители на северноамериканските прерии, като събрания от него материал е послужил за изучаване на техните традиции, бит, религия.

Снимките на вглъбени мъже в колибата за парна церемония, ловци на бизони, състезания по хвърляне на стрели, старейшини и безгрижни детски игри ще са интересни на само за антрополозите, но и за всички, които са любопитни да научат нещо повече за индианците, вярва авторът им.

Описанията към фотографиите са на дългогодишния приятел и колега на Данчев – Любомир Кюмюрджиев, който е редактор на National Geographic България.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...