Акценти
Начало / Култура / Имен ден днес имат Матей и Матея

Имен ден днес имат Матей и Матея

На 9 август Църквата почита паметта на Свети апостол Матий (Матия), който заел мястото на предателя Юда.  Свети апостол Матий е роден във Витлеем.

След Възнесението на Иисус Христос обещал на тръгване Светият дух да слезе на Земята. Той трябвало да осени неговите последователи и да ги напътства в  бъдещите им дела. Следвайки заръките на Иисус Христос, всички  очаквали Светият дух да се появи.

Свети апостол Петър поел ангажимент да разреши друг важен въпрос. Кой ще заеме мястото на Юда, който предаде своя Учител за 30 сребърника, за да се сбъдне древното пророчество от Библията. Свети апостол Петър събрал 120 Христови последователи и им представил двама достойни мъже – Йосиф и Матий (Матия). Те избрали Матий да стане част от най-близките и изтъкнати последователи на Иисус Христос.

Слизайки на Земята, Светият дух осенил Христовите ученици под формата на огромни огнени езици. На мига те започнали да говорят множество чужди езици, които даже не били чували преди. Благодарение на тези езици те можели свободно да проповядват Словото Божие по целия свят.

Осенен от чудото на Светия дух, новоизбраният апостол Свети Матий заминал за Антиохия и Сирия. После се отправил към градовете Тиан и Синоп в Кападокия. Бил заловен и затворен в тъмница, но Свети Андрей Първозвани се застъпил за него и той бил освободен.

Свети апостол Матий продължил да изпълнява своята Божествена мисия в Едеса, Амасия, Севастия, чак до Етиопия.

Земните дни на Свети апостол Матий също завършили мъченически като на останалите апостоли. Той бил заловен и изтезаван от езичниците. Накрая го убили с камъни на 9 август през 63 година.

Имен ден на 9 август празнуват Матей, Матейка, Мати, Матьо, Матия, Матея.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...