Акценти
Начало / Общество / Илия Петров – създателят на нова аритметика, е тазгодишният носител на наградата на името на академик Юрдан Трифонов

Илия Петров – създателят на нова аритметика, е тазгодишният носител на наградата на името на академик Юрдан Трифонов

Илия Петров

В навечерието на Деня на будителите Съюзът на учените в България – клон Плевен и Община Плевен за шеста поредна година връчиха  наградата на името на акад. Юрдан Трифонов за цялостен принос за духовното и културното развитие на Плевен и Плевенския край.

Тазгодишният носител на отличието е математикът Илия Петров, създател на нов, неповторим метод за смятане. Специалният плакет беше връчен от зам.-кмета Стефан Петков.

След приемането на отличието Илия Петров определи в три думи своя принос в областта на науката, казвайки, че е открил нова аритметика. По думите му този нов метод превръща смятането в игра с цифрите. Но акцентира, че най-важното е децата да бъдат научени да мислят. Той благодари на първия си учител – политика и математика Нино Ставров.

Илия Петров

Илия Петров  е член на Съюза на учените в България – клон Плевен. Получил е признание и награди от световните изложения за иновации в Испания, България, Южна Корея, Белгия, Швейцария, САЩ и Румъния. Носител е на  4 златни медала, 1 сребърен и 1 бронзов медал, две позлатени купи и една статуетка. Изнесъл е над 5 000 лекции у нас и в чужбина. Авторът застава на твърдото становище, че неговата методика превръща човешкия мозък в компютър.  Илия Петров е посветил новото смятане на децата от цялата планета и заслужено получава наградата на името на акад. Юрдан Трифонов, обяви председателят на Съюза на учените в България – клон Плевен проф. Атанас Кирилов.

На церемонията тази вечер беше отбелязана и 70-та годишнина от създаването на Съюза на учените в България. По този повод с решение на Управителния съвет на Съюза с юбилейни грамоти са удостоени плевенските учени проф. д-р Евгения Йорданова, проф. д-р Любомир Ковачев, доц. д-р Борис Пеловски и доц. д-р Теодора Вълова.

Плевенският клон на СУБ  отличи 50 свои членове от всички осем секции.

Специален поздрав за присъстващите на церемонията тази вечер направи Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

хор Гена Димитрова

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...