Акценти
Начало / Политика / Илияна Йотова: Правителството ще направи всичко възможно да изкара референдума за Белене невалиден

Илияна Йотова: Правителството ще направи всичко възможно да изкара референдума за Белене невалиден

Евродепутатът Илияна Йотова сподели пред журналисти личната си прогноза, че правителството на ГЕРБ ще направи всичко възможно да изкара референдума за Белене невалиден. “По начина, по който се опитаха досега да го обезсмислят, по начина, по който промениха въпроса, да кажат, че подписите са невалидни, цялото разтакаване и натиск от страна на властимащите върху медиите, за да се покаже колко е ненавременен и излишен референдума, мисля, че ще се опитат по някакъв начин да не признаят резултатите”, каза Йотова.

Тя сподели и притеснението си от начина, по който се измислят в момента правилата за този референдум, според нея не е сериозно да има позиция на ЦИК, в която да се казва, че понеже е първи референдум трябва тепърва да се измислят правила. “В крайна сметка, това им е работата. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Това е горчиво, защото за първи път след промените българският народ има възможност да участва в референдум, да решава нещо с личната си воля и на практика той е спънат и не му се дава възможност за това”, коментира евродепутатът от левицата.

Според нея истинското възстановяване и работа по проекта за АЕЦ Белене ще дойде след промяната след парламентарните избори. Илияна Йотова каза още: “Това правителство не е в състояние да възобнови никакъв проект, защото никой досега не научи коя е точната причина да се сменя волята по отношение строежа на Белене буквално през седмица и най-накрая никой не научи кой и как застави българския премиер да си смени отношението буквално за една нощ, казвайки, че няма да има Белене. Докато този въпрос не е ясен, не можем да очакваме от това управление нищо в тази посока”.

По думите на евродепутата проектът за Белене до голяма степен е готов, междинните споразумения са подписани, но само едно ново правителство ще получи нов кредит на доверие от страна и на банките. “Така че моят оптимизъм е свързан с промяната на политическото управление на страната”, беше категорична Илияна Йотова.

Председателят на областната структура на БСП в Плевенско Васил Антонов заяви, че въпреки подмяната на въпроса за референдума, при тях въпросът стои по един начин – за подкрепа на централата в Белене. Една от причините за това според тях е, че по същество правителството и управлението на ГЕРБ е спряло най-сериозния проект за развитие на българската икономика – атомната централа в Белене. “Управлението на ГЕРБ през изтеклите 3 години и половина направиха от Северна България най-бедната част в страната. Със спирането на Белене и отлагането на изпълнението на проекта Южен поток се спряха най-сериозните проекти в Северна България”, каза още Васил Антонов.

Той призовава всички, които са против това, да излязат и да подкрепят с “да” проекта Белене на 27 януари 2013 год. на националния референдум.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...