Акценти
Начало / Политика / Българските евродепутати от левицата ще пишат до френското правителство по случая в Коиловци

Българските евродепутати от левицата ще пишат до френското правителство по случая в Коиловци

Българските евродепутати от левицата ще се обърнат в специално писмо към френското правителство, външно и вътрешно министерство с искане на официална информация и отговор на въпроса какво точно се е случило край плевенското село Коиловци по случая с т.нар. екстремни туристи. Това се налага, тъй като българските власти отказват информация, това заяви пред журналисти днес евродепутатът Илияна Йотова.

Тя поясни, че още утре писмото тръгва от Брюксел за Париж. В него тя ще разкаже какво е видяла с очите си в селото днес, в което ще се срещне с местните, както и какви са страховете на хората. Евродепутатът изрази увереност, че ще получи отговор от френските власти преди Коледните празници. “Ако това се беше случило в друга страна, досега щеше да има поне няколко оставки. Що се отнася до това дали съм оптимист относно изясняване на случилото се, оптимист съм дотолкова, че ще се получи информация от френските и европейските власти, не от българските. Но какъвто и отговор да дойде от тях, дори едно изречение, все ще е успокоение за хората в Коиловци”, уточни Илияна Йотова.

Тя е изпратила въпроси и към комисаря по вътрешни работи на ЕС Сесилия Малстрьом относно екстремните туристи. Те са: “Счита ли ЕК, че в случая след като няма изрична информация за съвместни действия и сътрудничество между силите за сигурност на Франция и България, имаме грубо нарушение на Договора за функциониране на ЕС? Счита ли ЕК, че подобни инциденти биха провокирали взаимни обвинения и проблеми, засягащи сигурността на ЕС? Ще изиска ли ЕК от съответните служби в България и Франция повече информация по случая?”. В получения на 30 ноември отговор се казва, че са засегнати отношенията между две страни и Европейската комисия не може да се намесва в техните отношения. Затова пък е редно правителствата на България и Франция да изяснят въпроса.

Във връзка с обясненията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че парашутистите край Коиловци са заблудени екстремни туристи, депутатът от левицата Румен Петков съобщи, че е отправил питане и към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Въпросите са как министърът оценява перпективите пред туристическата дестинация село Коиловци и какви мерки ще се предприемат за популяризиране и развиване на селския туризъм в селото и региона като цяло.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...