Начало / Общество / Икономическите кризи „дърпат” надолу и дамските поли

Икономическите кризи „дърпат” надолу и дамските поли

Научно доказан факт е, че има връзка между дължината на женските поли и тренда на фондовия пазар. „Индексът на подгъва” е създаден от икономиста Джордж Тейлър от бизнес училището Уартън през 1926 г., който забелязал връзка между добрите икономически времена и късите поли.

Когато икономиката е в добро състояние, жените носят къси поли, за да покажат по-скъпото си бельо в сравнение с трудните времена. Тогава полите стават по-дълги, защото жените крият евтините си жартиери.

По-късно търговецът на акции Ралф Ротнем също направил подобна връзка и наблюденията му открили логичен смисъл във факта, че дължината на полите на жените се движи успоредно с индекса Dow Jones. Обяснението е, че тенденцията в акциите на фондовия пазар и тенденцията в дължината на полите са функция от социалните настроения.

Когато хората се чувстват самонадеяни и самоуверени, те купуват акции и носят по-разголени и предизвикателни дрехи. През двадесетте и шестдесетте години на миналия век дължината на полите е минимална, докато по време на дъната през 1930 и 1970 размерът е достигал до земята.

В последните години размерът на полите, носени от дамите, показваше оптимизма сред обществото, като достигна най-екстремните си зони за всички времена. Сега обаче посоката е обърната и с разрастването на икономическата криза, породена от пандемията, полите на жените стават все по-дълги.

В модните предложения на дизайнерите за 2021 г. полите са с дължина около и под коляното, по-често широки – солей, волани, набори. Дамските сака също увеличават дължината и обема си, като все по-рядко на модните подиуми могат да се видят къси, вталени модели.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...