Акценти
Начало / Култура / Изявени млади творци от София, Варна, Пловдив и Велико Търново се събират на пленер в Плевен

Изявени млади творци от София, Варна, Пловдив и Велико Търново се събират на пленер в Плевен

 пленер плакат

Изявени млади артисти от страната ще пресъздадат Плевен върху пана, платна, врати, столове, живопис, скулптури и една стена с графити. Проектът се нарича „Плевен през различния поглед на млади артисти от България“ и стартира утре, 22 юли. В него ще се включат 16 творци от София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Случванията ще продължат до 27 юли по улиците на града и в Дом „Кафе”. Инициативата е дело на Фондация „Диря” с председател Гергана Бочева и се случва, след като спечели финансиране от Първата конкурсна сесия на Третия раздел от Културния календар на града. Идеята е на плевенчанката Цветелина Ангелова, която завършва висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалност скулптура.

Дом "Кафе"

Участниците в пленера ще се съберат утре в уникалното артпрострнаство на Дом „Кафе”, за да тръгнат на пътешествие из най-красивите кътчета на града. Те ще разгледат парк Кайлъка, язовирите, кея и други интересни места. Ще се запознаят и с „неповторимата” гледка на централната градска част, която е в основен ремонт, за да пресъздадат преживяното в творчеството си. Участниците в пленера ще творят в различни части на града и деня, а жителите на Плевен и местните творци ще могат да наблюдават този процес, или да се включат в него, ако имат желание. Изнасянето на пленера в градска среда има за цел да даде възможност местните жители да видят собствения си град по нов начин – през очите на гостуващите творци.

1546132_517583238339838_1983936472_n
Димитър Механджийски – един от графити артистите, които ще участват в пленера.

Утре вечер в Дом „Кафе” творческият процес ще продължи с дискусия и прожекция на тема графити арт. По време на пленера ще бъдат завършени четиринадесет живописни платна, три скулптурни композиции и осем пана с графити. Ще има джаз и ембиант концерти в Дом „Кафе”, огнено шоу от свещи, вечери с китари и вечерни пленери.

стена с графити
На тази огромна стена ще демонстрират майсторството си графити артистите.

В последния ден от събитието ще бъде изрисува огромната стена до паркинга срещу Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Ще бъдат подбрани актуални и социални теми на композициите, за да се мотивира, провокира и модернизира възприятието на младите хора и широката общественост към изкуството като цяло, информираха творците.

Пленерът ще завърши с изложба в Художествена галерия “Илия Бешков”, на която ще се представят всички автори и направеното от тях. Пред галерията ще бъде организирана експозиция на открито, като на специални пана ще бъдат рисувани графити. Всички творби ще бъдат дарени за фонда на галерията.

Дом кафе

За всички вечери на пленера ще бъдат организирани различни културни събития в Дом „Кафе”, които да съберат по непринуден начин аудитория за обсъждане както на случващото се през деня, така и на въпроси, свързани с изкуството, ежедневието и проблеми от различни сфери на живота.

Информационен сайт infopleven е медиен партньор на културното събитие.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...