Акценти
Начало / Икономика / Изтича крайният срок за държавна помощ за борба с доматения миниращ молец

Изтича крайният срок за държавна помощ за борба с доматения миниращ молец

На 31 октомври изтича срокът за кандидатстване за държавна помощ за борба с неприятеля доматен миниращ молец. Бенефициентите могат да получат до 100% от разходите по закупуване на средства за растителна защита за предотвратяване и унищожаване на нашествието от молеца.

Максималният бюджет на помощта за периода 2012 – 2013 год. е 8 млн. лв., той е разпределен по 4 млн. лв. за всяка от двете години.

Държавната помощ беше одобрена от Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” през месец май тази година. Средствата са за компенсиране разходите на земеделските производители на домати, свързани с изпълнение на мерки по “Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец”. При доказано с лабораторен анализ от Българската агенция по безопасност на храните масово намножаване на вредителя по други зеленчукови култури, финансова помощ се предоставя и за тях.

Производителите ще бъдат подпомогнати с до 250 лева на декар от разходите за закупуване на феромонови уловки за контрол и улавяне на доматения миниращ молец, биологичен агент за биологичен контрол на врадетиля, както и за инсектициди, разрешени в Република България за химичен контрол на доматения миниращ молец.

Земеделските производители трябва да подават заявление за подпомагане по образец, с посочване на площта за кандидатстване, в териториалните структури на ДФ “Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице или едноличен търговец или по седалището на юридическото лице. Изискване към производителите е площта, на която отглеждат зеленчукови култури, да не е под 0.1 хектара.

Крайната дата за изплащане на помощта е 15 декември.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...