Акценти
Начало / Култура / Изпратиха снимки на вещи на ген Скобелев в родовото му имение

Изпратиха снимки на вещи на ген Скобелев в родовото му имение

Снимков материал на лични вещи на ген. Скобелев предостави Дирекция “Военноисторически музеи” Плевен за родовотоимение на генерал-лейтенант Михаил Дмитриевич Скобелев в Спаское-Заборово, Рязанска област, съобщават от дирекцията. Това става по молба на посолството на Руската федерация в София, изпратен е също и снимков материал на други материали от фондовете на музея, свързани с личността и бойния път на генерала по време на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея.

Предадена е също метална капсула с пръст от редут “Кованлък”, превзет от отряда на генерал Скобелев по време на Третия щурм за Плевен на 11 септември 1877 г. Известно е, че Скобелев успява да удържи този редут едно денонощие, но след като му е отказано подкрепление, той е принуден да изпълни заповедта на Главното командване и да се оттегли от заетите позиции.

Ген. Михаил Дмитриевич Скобелев умира на 25 юни 1882 г. в Москва, едва на 39-годишна възраст.Погребението му е грандиозно, цяла Русия го изпраща в последния му земен път към родовото имение в Спаское-Заборово.
След октомврийската революция през 1917 г. паметниците му са свалени и паметта за него е заличена. Интересът към личността му се възражда едва след 1991 година.
В основите на открития на 11 септември 2007 год. паметник на Скобелев в Плевен, в специално пригодено хранилище, е вградена капсула с пръст от родовото имение на генерала в Спаское-Заборово. За музея в имението Дирекция “Военноисторически музеи” Плевен е предоставила и свои печатни издания, свързани с Руско-турската война 1877/78 г.

В бъдеще специалистите на Военноисторическите музеи имат готовност за обмен с руските си колеги по темата за войната и за личността на Скобелев, се казва още в информацията.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...