Акценти
Начало / Крими / Изправят пред съда в Кнежа трима ученици за кражба на близо 10 000 лева

Изправят пред съда в Кнежа трима ученици за кражба на близо 10 000 лева

По бързо производство Районна прокуратура – Кнежа предаде на съд трима ученици за извършена кражба на метална каса с пари, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Обвинението срещу В. М. и П. К. – като извършители и К. Р. – като помагач е за това, че макар и непълнолетни, но като са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, на 15.02.2016 г. в гр. Искър, от частен дом отнели от владението и без съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвоят метална каса. В нея имало 5 500 лева, 1000 евро, 1118 щатски долара и парче златна паричка – всичко на обща стойност 9 621 лева, собственост на Димитър Д. За да откраднат парите, тримата разрушили преграда, здраво направена за защита на имот – деформирали вратата на касата посредством метален чук.

Тримата обвиняеми са ученици в 7 и 8 клас, като единият е внук на жената, с която пострадалият живее на съпружески начала. Момчето знаело къде мъжът криел в къщи металната каса, в която заключвал своите спестявания. На 15.02.2016 г. В. М. решил да вземе парите и ценностите, които са прибрани в нея. За целта изнесъл касата от къщата и я скрил в двора. След това извикал на помощ свой приятел. Двамата замъкнали касата в дома на П. К, а за да я отворят извикали и К. Р. След като нанесли поредица от удари с чук, успели да деформират вратата и от процепа измъкнали банкнотите. В. М. раздал част от парите на двамата съучастника, а П. К.. скрил разбитата касата в стопанска постройка, като внимателно я изтрил със спирт. Момчетата започнали безразборно да харчат, а Валентин черпел наред свои съученици.

Още същия ден собственикът забелязал липсата на касата и сигнализирал полицейските органи, които бързо разкрили извършителите на кражбата.

По време на извършване на деянието тримата обвиняеми са били непълнолетни, но са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си. Тримата ученици не са осъждани, но В. М. и К.Р. са наказвани многократно по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за извършени престъпление против собствеността, а П. К. е регистриран за извършени кражби от магазини. На тримата обвиняеми е наложена мярка за неотклонение – под надзор на инспектор в Детска педагогическа стая.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд-Кнежа.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...