Начало / Последни новини / Изобор и Класик ощетени от решение на федерацията по борба

Изобор и Класик ощетени от решение на федерацията по борба

Клубовете по борба Изобор /Плевен/ и Класик /Белене/ са сред ощетените от решение на родната федерация. За какво точно става дума обясняват треньорите на отборите.

„Нашата федерация е единствената в България, която изисква децата-участници в националните първенства да представят международен паспорт. Тъй като малките не са навършили възраст за лична карта, досега участваха, представяйки Акта за раждане със снимка и печат от Общината по местоживеене. Учуден съм, че нововъведението бе съобщено, забележете – устно, а не като документ, който да бъде разпространен към клубовете по надлежният ред. Информираха ни за него едва ли не в последния момент, а знаете, че за издаването на задграничен паспорт са необходими 30 дни. Нямаше как да стане и за това не допуснаха трима състезатели от нашия клуб до участие в държавното лично първенство по борба класически стил за деца в Горна Оряховица“, коментира треньорът на БК Изобор – Момчил Сирашки.

Колегата му смята, че ходът на федерацията е в ущърб на родната борба.

„Отидохме в Горна Оряховица с намерението Ерик Парашкевов /кат. 32 кг/ да спечели шампионската титла, а Георги Звездев /кат. 30 кг/ да вземе медал. Не ги допуснаха до състезанието обаче. Поне да бяха оповестили решението си в началото на годината, когато стартира спортния календар. Сега едните състезания се проведоха по старите вече правила, а с първенството в Горна Оряховица въведоха новите изисквания. Жалко, че по този начин ще загубим децата, които вече сме запалили по борбата. Няма как да им се сърдим, че заради тези неуредици утре могат да изберат друг спорт. Все пак те тренират за да участват в състезания. А ето, че не ги допускат“, ядосва се треньорът на беленският клуб Момчил Ганчев.

Не само двата клуба обаче бяха потърпевши в първенството. До него не бяха допуснати общо 56 деца от цялата страна, а други въобще не се явиха на шампионата.

Общо 178 борци излязоха на тепиха в Горна Оряховица.

Сребърен медал за плевенският Изобор донесе Паоло Милков. Стори го в категорията до 32 кг. Той стартира с технически туш над бургазлията Виктор Цинов. След това буквално закова на тепиха Радослав Кърнолски от Дупница. С третия си съперник – варненецът Кубрат Коев направиха много добър двубой. В крайна сметка плевенският борец спечели с 6 точки разлика. На финала Паоло не успя да разгърне потенциала си срещу Вили Димитров от Оряхово. Въпреки това започна добре и взе първата част, но после съперникът му се поздрави с крайната победа и титлата.

От останалите участници от Плевенско най-добре се представи дебютантът Петър Андреев от Белене. При 66-килограмовите се класира осми. Той стартира с победа. След това обаче отстъпи на Илиян Паслар от столичния НСА-Академик, който после стана трети.

Девети позиции за беленчанина Станислав Пироев /38 кг/ и дебютантите от Изобор – Кристиян Йоцов /30 кг/ и Ивайло Юсеинов /42 кг/.

За най-техничен състезател на първенството бе определен Исус Янев /47 кг/ от Карнобат. Варненецът Айредин Хюсеин /35 кг/ пък бе най-резултатен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...