Акценти
Начало / Култура / Изненадващо кратко първо заседание на Консултативния съвет по култура

Изненадващо кратко първо заседание на Консултативния съвет по култура

Днес  беше първото заседание на създадения със заповед на кмета на Община Плевен Консултативен съвет по култура. На него присъстваха  25 представители на различни сфери от културния живот в Плевен, петима от които общински съветници.  Включването точно на общински съветници  стана повод Чавдар Велинов – председател на постоянната комисия по култура в Общинския съвет, да обърне внимание, че не е редно те да участват пряко в работата на съвета, тъй като в качеството си на представители на най-висшия орган на управление в общината така или иначе ще упражнят волята си върху решенията му, когато се обсъждат на сесия. Опасността да влязат в конкфликт на интереси потвърди и прокурор Искра Ганева, която е в състава на Консултативния съвет и в качеството си на председател на Ротари клуб. „Можем да поставим съветниците в неловката ситуация тук да гласуват по един начин, а по партийна линия в Общинския съвет – по друг”, обясни Искра Ганева.

Останалите участници приеха доводите и решиха съветниците да бъдат канени за участие на заседанията, но да нямат право на глас.

На практика с това се изчерпа първото заседание на съвета. След представянето за протокола на всички участници, Йонита Иванова  – началник отдел „Образование и култура” обяви, че следващото събиране на Консултативния съвет ще бъде на 19 април. До тогава всеки един от членовете му може да направи предложения относно състава на съвета, да даде идеи за работата му. Така за по-малко от половин час приключи първото заседание на Консултативния съвет по култура, чиято задача е да създаде дългосрочна програма за развитието на културата в Община Плевен.

Председател на съвета е зам.-кметът по култура и образование Стефан Петков. На първото заседание участваха Йонита Иванова – Началник отдел „Образование и култура, Стефка Григорова – директор на Регионален исторически музей, Милко Аспарухов – Директор на Дирекция „Военно-исторически музеи”, Мирослав Минчев – директор на Художествена галерия „Илия Бешков”, Аня Михова – директор на регионална библиотека „Христо Смирненски”, Мария Мескин – директор на галерия-дарение „Светлин Русев”, Анелия Дечева – диригент на общински хор „Гена Димитрова”, Пламен Марков – диригент на духовия оркестър, Данаил Цолов – директор на Северняшкия ансамбъл, Евлоги Илиев – директор на Плевенската филхармония, Илко Иларионов – директор на Плевенския театър, Жечка Димитрова – директор на Националното училище по изкуствата „ П. Пипков”, Ваня Делийска – диригент на детски хор „Звъника”, Ивайло Атанасов – председател на читалище „Съгласие”, Даниела Димитрова – директор на плевенски фонд „Читалища”, Максим Горанов – музикант, Любомир Дяковски – певец, Огнян Кузманов – художник, Искра Ганева – председател на Ротари клуб. ”

Общинските съветници, които ще участват работата на съвета, но без право на глас са Чавдар Велинов – председател на постоянната комисия по култура в Общински съвет Плевен от БСП, съветниците от ГЕРБ и членове на комисията – Петя Василева и Даниела Гонкова, Здравко Георгиев – общински съветник от група Център, Иван Илиев – общински съвет от БНД.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...