Акценти
Начало / Общество / Изнасилиха дете в руините на „Интелект”-а – директорът е в ужас, от Общината бездействат

Изнасилиха дете в руините на „Интелект”-а – директорът е в ужас, от Общината бездействат

DSCN1552

Малолетно момче е изнасилено в двора на Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект” в Плевен на 24 ноември, неделя, информираха от Окръжната прокуратура.  Автор на престъплението е 31-годишен многократно осъждан познайник на полицията. Действието се разиграва в съблекалните на рушащия се покрит басейн в двора на училището. Сигналът е подаден на спешния телефон 112 – явно от свидетел на случващото се. Престъпникът е заловен вчера, 25 ноември. В Районна Прокуратура – Плевен е образувано досъдебно производство и ще бъде внесено в Районния съд в града за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

До тук приключва сухата информация за „случката”. Потърсен за коментар директорът на училището Емил Райков сподели, че е ужасен от станалото, но не скри, че предпоставките за подобни престъпления в района са факт. В двора на училището има две рушащи се сгради – споменатият покрит басейн и недовършен корпус, в който по първоначален план е трябвало да се помещават ученически работилници. Отделно в непосредствена близост до школото се намира и изоставен открит басейн, експлоатиран в миналото от небезизвестен плевенски бизнесмен. Изкопите около него са с дълбочина около 4 метра.

DSCN1551

Директорът от години алармира местната власт за грандиозните проблеми в региона на училището и настоява за денонощна охрана, за да бъдат предотвратени инциденти и престъпления, като настоящето. Именно Общината е институцията, която трябва да реагира на крещящите и нетърпящи отлагане проблеми, тъй като училището е общинска собственост. В сградата на „Интелект”-а се помещава и Втората база на Основно училище „Св. Климент Охридски“, в която учат 200 деца от първи до четвърти клас. В „Интелект”-а учат 600 ученици, педагогическите екипи са около 100 души. „Как се грижим за психическото и физическото здраве на децата си?”, зададе риторичен въпрос към местната власт Емил Райков.

DSCN1547

Оказва се обаче, че на практика той си блъска главата в стената. „Само през септември месец тази година сградата на училището е разбивана два пъти с взлом. Отделно след 18 часа вечер районът е свърталище на асоциални типове, които маже да се занимават и с наркотици. Постоянно подавам сигнали до Първо районно управление на полицията, алармирам и общината”, разказа за безрезултатните си действия Райков. Максимумът, който постигнал след среща с кмета проф. Димитър Стойков, е да получи обещание, че училището ще бъде включено в плановете на местната власт за следващия програмен период, който стартира 2014 година. Комисия от Общината посетила и на място школото. След като се произнесла, работници засипали споменатите четириметрови изкопи, дебнещи разхождащите се в района възрастни хора и деца.

Училищното настоятелство е солидарно с усилията на директора да извоюва нормален вид на дворното пространство и района около училището. Със собствени средства школото успява да създаде баскетболно и волейболно игрища с ясната мисъл, че те ще се ползват не само от учениците, а и от децата от квартала. „Проблемите са и социални. ДФСГ „Интелект” е единственото училище във втори и трети микрорайон на ж.к.”Дружба” и е естествен културен и спортен център. Алеята пред училището е една от малкото, по които майки с малки деца могат да се разхождат спокойно в квартала. Дворът на училището е разграден, сградите са потенциално опасни. Не знам какво вече трябва да направим, за да бъде предприето нещо за решаването на проблемите“, призна Райков.

От бюджета на училището непрестанно се отделят средства за иззиждане на стена, която да възпрепятства злонамерените криминални типове да проникват в покрития басейн. Това обаче е неефективно, тъй като през нощта заинтересованите лица разрушават стената и действат за постигане на целите си. Обект на кражба е всичко, което  може да си представи човек – охранителни камери, спортни съоръжения, топки, училищния касетофон и т. н. Изпочупените прозорци са постоянна гледка и за двете училища, които се помещават в сградата.

DSCN1539

DSCN1540

Почти в ролята на лош пророк влезе infopleven и преди седмици зададе в писмен вид въпроси към общинското ръководство, които касаят точно безобразния вид на двора на училището, опасните сгради и тъжната картинка в района, която е далеч от европейските представи за съпътстваща учебно заведение. До момента отговор от упълномощените лица няма, така че продължаваме да чакаме.

Дали обаче такова търпение ще проявят и потресените родители на децата от двете училища?

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

5 коментари

  1. Pone edna lampa da slojat otkam basketbolnoto igrishte che kato se mrakne ama nishto ne se vijda absolutno nishto

  2. Naznachete dve zdravi muleta ot SOT, i zabravqte che shte ima neshto schupeno ili otkradnato.

  3. Xristiyana Oprova

    Нали било „елитно“ училище?! Как може такова безобразие и бездействие?!

    • Проблемът не е в училището, а в градската управа. То е елитно и, за щастие, продължава да поддържа стандарт заедно с още две-три, но години наред Интелект, а сигурна съм и другите две елитни училища, издъхват и не получават помощ за разлика от фаворизирани в Съвета училища, които не поддържат същото ниво и не предлагат нищо повече

  4. Атанас Иванов

    Дъщерята е в трети клас в училището и вече ходи само на училище,както и повечето деца от класа й,но винаги ,когато се случи да мина оттам се стряскам първо от изпочупените стъкла на салона и второ от басейна,защото често съм виждал деца да играят там.Също опасна е и изоставената сграда на спирката ,защото и там съм виждал да играят деца,а дори и да скачат от втория етаж!Въпреки,че е частна собственост не е ли възможно Общината да ПРИНУДИ собственика да обезопаси сградата или пък да бъде продадена и достроена!