Акценти
Начало / Новините в снимки / Изложение на коне от Дунавска порода се проведе в „Кайлъка“

Изложение на коне от Дунавска порода се проведе в „Кайлъка“

изложение коне

Изложени на коне от Дунавска порода се проведе днес в парк „Кайлъка“. Мероприятието бе част от празничната програма на Община Плевен за празника на града.
„Радостно е, че това събитие се превръща в традиция, с която се популяризират родните и най-вече местните породи коне, които са с доказани качества и достойнства“, заяви зам.-кметът на Плевен арх. Трифон Иванов по повод събитието.

изложение коне
Това е второто регионално изложение на дунавските коне в България, което се провежда в Плевен, уточни Георги Йорданов, изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство. „Желаем това мероприятие да се превърне в традиция, като целта е да покажем породата. Тя е създадена точно в този регион – в конезавод „Клементина“. Сега породата се намира в малко рискова ситуация, тъй като са намалели бройките на животните. Именно затова нашата цел е да повишим както тяхната бройка, така и качеството им. Да съхраним тази порода, тъй като тя има над 100-годишна история в България“, допълни още Йорданов.


Породата е много подходяща за работа и за езда и това са само част от нейните преимущества. На изложението присъстваха членове на Националната асоциация на коневъдите от цялата област, които бяха довели конете си за изложението. В популяризирането на Дунавската порода се включиха и от Северняшкия ансамбъл, който се грижеше за доброто настроение на присъстващите.

изложение коне
Георги Йорданов изказа своята благодарност към Община Плевен и Областна администрация, които са им оказали съдействие за организирането на събитието и са подсигурили място за нейното провеждане. Той изказа своята надежда, че след второто изложение ще има и трето, на което породистите коне ще бъдат представени отново.

изложение коне

изложение коне

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...