Акценти
Начало / Култура / Изложба „Скъпоценна украса на икони“ ще гостува в Панорамата

Изложба „Скъпоценна украса на икони“ ще гостува в Панорамата

20140724-163018.jpgИзложбата „Скъпоценна украса на икони“ ще бъде открита в Панорама „Плевенска епопея 1877 г. на 9 септември 2014 г. Тя ще представи повече от 180 произведения на иконописното и приложно изкуство от ХVІ – началото на ХХ век от фондовете на Държавния Владимиро-Суздалски музей-резерват.

В руското църковно изкуство иконите със скъпоценна украса са ярко и самобитно явление. Украсата съставя неразделен ансамбъл с живописния образ и показва, че към него се отнасят като към духовна и физическа реликва, обясни директорът на дирекция „“Военноисторически музеи“ в Плевен доц. милко Аспарухов.

Тези произведения се бродират върху кадифе и коприна с перли и златни нишки и богато се украсяват с искрящи камъни и стъкла и позлатени фигурни закопчалки. През ХVІІІ – ХІХ век характерът на иконната украса постепенно се променя: металният или шитият обков става цял, напълно закриващ изображението. Иконите се поставят в остъклен кивот с резбована позлатена рамка. Наред със скъпите материали за изготвяне на детайлите от украсата все по-често се използват нескъпоценни метали и фолио, седеф и цветни стъкла, кръгли и дълги стъклени мъниста.
Представените в изложбата произведения от колекциите на Държавния Владимиро-Суздалски музей-резерват показват красотата и историческото многообразие на скъпоценната украса на руските икони.
Изложбата се организира със съдействието на Министерството на културата на Руската федерация, Министерството на културата в България и Община Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...