Начало / Култура / Изложба-прощъпулник подредиха абитуриенти в Къщата на художниците

Изложба-прощъпулник подредиха абитуриенти в Къщата на художниците

11 абитуриенти от специалността „Изящни изкуства” на НУИ „Панайот Пипков” подредиха изложба в Къщата на художниците в Плевен. Това е първо показване на учениците в професионална изложбена зала и с него те отбелязват завършването на третия випуск от специалността. Младите автори сами са подбрали творбите, включени в изложбата. Представени са живописни картини, скулптури, графика, рисунки. Някои от показаните неща са учебни, други са резултат от творческа работа по време на пленер, трети са самостоятелно занимание.

Изложбата е прощъпулник на младите художници, които за първи път правят обща изложба, след участия в национални и международни конкурси, каза при откриването  Илиан Ангелов, преподавател по живопис на младите художници. Той похвали учениците за подбора, който са направили, „защото разкрива в пълнота най-доброте им качества и стилът, който всеки вече е изградил”.  Явно високо сме вдигнали летвата и, дай Боже, това да продължава и занапред, каза Ангелов и изрази надежда, че абитуриентските изложби на учениците от специалността „Изящни изкуства” ще станат традиция в Къщата на художниците.

Плевенското училище по изкуствата вече изгражда традиции в обучението в областта на изящните изкуства и досега са завършили три випуска. Общият брой на учениците, които в момента се обучават в специалността, е над 60. За новата учебна година ще има прием на 10 ученици от пети клас и минимум 10 – след 7 клас.

Преподаватели в специалността са Валентин Асенов – живопис, Илиян Ангелов – рисунка, Валентин Христов – графика, Вяра Савова – скулптура.

Прочетете също:

Одобрен е проектът за модернизация на средношколското общежитие в Плевен

Проектът на Община Плевен за обновяване и модернизация на средношколско общежитие „Данаил Попов“ в града ...