Акценти
Начало / Култура / Изложба от старопечатни и редки издания откриха в Регионалната библиотека

Изложба от старопечатни и редки издания откриха в Регионалната библиотека

В навечерието на Деня на народните будители в регионална библиотека „Христо Смирненски” беше открита изложбата „Духът на народните будители”. В нея са подредени старопечатни, редки и ценни книги от фонда на библиотеката.

При откриването на изложбата Наташа Ефремова – главен библиотекар, припомни пророческите думи на Васил Друмев, че : „Един народ, който има съзнание, култура , писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина”. Тя призова да не забравяме делата на нашите велики предходници: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, Васил Левски, Любен Каравелов,Неофит Рилски и много други.

Изложбата предлага на вниманието на посетителите книги от преди 1944г., посветени на делото на будителите, кратки исторически бележки за народни будители от Плевенския край и колекция от ценни книги от времето на Възраждането.

Обособеният фонд на библиотеката от стари, редки и ценни издания, отпечатани преди 1945г., съдържа 3 769 тома, като от 16 тома са старопечатни възрожденски книги. В библиотеката се съхранява единственото запазено у нас течение на вестник „Мюджаделе”/ Борба/ 1926-1927г. – 26 броя. Важно място в стария фонд заема личната библиотека на Ячо Хлебаров, която наброява 183 тома книги, обособени в отделна колекция, информира Наташа Ефремова.

За първите посетители на изложбата, която е подредена във фоайето на библиотеката, имаше изненада – късметчета с мисли на български будители.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...