Акценти
Начало / Култура / Изложба на Георги Железаров – един от най-добрите, но неизвестни български майстори, показват в галерия „Бешков”

Изложба на Георги Железаров – един от най-добрите, но неизвестни български майстори, показват в галерия „Бешков”

георги железаров изложба плевев

Един от класиците на българската живопис – Георги Железаров,  представят в художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. В 75 платна, предоставени от наследниците на художника, зрителят ще открие цялото майсторство на този български художник, чието име и творчество за жалост са малко познати.

Но нека историческата ни памет ни накара да се разровим в гънките на живота, в изворите на тази българска великолепна история, която бележи върхове в собственото си културно развитие и върхове на европейската художествена сцена и открием непознатия български майстор, апелира при откриването на изложбата Антония Караиванова, главен уредник на галерия „Бешков”.

Тя разказа, че приживе Георги Железаров има само две реализирани изложби. Първата  е открита през 1925 г. от блестящия поет символист Емануил Попдимитров. Една от работите му е откупена от княгиня Евдокия. Тук Караиванова вмъкна един любопитен  паралел – княгиня Евдокия е ученичка на Мария Йорданович, която е първата любовна тръпка в сърцето на Ангел Спасов, с чийто творби ден по-рано беше открита друга изложба в залите на плевенската галерия. Историята понякога ни праща едни интересни намигания, които се отнасят както към нашия културен календар, така и към културната история на Плевен, отбеляза Антония Караиванова.

георги железаров изложба

С тези паралели между двамата големи, но непознати на широката публика майстори продължи представянето  и внучката на Георги Железаров – Радост Железарова. Тя отбеляза, че Железаров също е ученик на чешки художник – Йозеф Питер. Тя сподели спомени от дядо си, който продължил да рисува почти до последния си час. Когато успееше да завърши картината си, се прибираше доволен и щастлив, а ако не беше успял – умората го надвиваше, разказа тя. Често го е чувала да казва, че в природата има само слънце.

картина георги железаров

Това слънце, тази светлина присъства и в показаните в галерия „Бешков” картини. За Железаров критиците казват, че картините му са „звънки радостни мозайки от слънчеви отблясъци”, че той е умеел „да се радва на слънцето, на светлината и да взема всичко от тях, за да ги внесе посредством палитрата и четката в своите обекти”.

Георги Железаров е един от първите български пленеристи. Наричали са го  Мълчаливеца, тъй като се скрива от обществения живот  след втората си изложба в София и оттам насетне едно от големите имена в българската художествена школа  и в българското изобразително изкуство на 20 век остава непознато.

Изложбата на Георги Железаров ще остане в галерия „Бешков” до края на месец август.

георги железаров картина

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...