Акценти
Начало / Образование / Закриват 16 паралелки след първо класиране

Закриват 16 паралелки след първо класиране

изпити след 7-ми клас

16 паралелки с прием след 7 клас ще бъдат закрити след първо класиране, заради несъбран брой желаещи да се запишат в тях. Закритите паралелки са в 13 професионални гимназии и една в СОУ „Крум Попов“ в Левски, информира Албена Тотева, началник на Регионален инспекторат – Плевен. Тотева обясни, че това е нова паралелка с профил „Изкуство“, приемът за която е с изпит по музика и хореография. За съжаление за изпита по музика нямаше подадени заявления, а по хореография от явилите се 16 на изпит, само 6 са пожелали да участват в класирането, обясни Албена Тотева.
В 6 професионални гимназии има повече от една закрита паралелка, а училищата без реализиран прием след 7 клас са 9. В областта има и три училища, за които няма нито едно подадено заявление за кандидатстване след 7 клас. Това са Професионалната гимназия по земеделие в Кнежа, Професионалната гимназия по селско стопанство в Левски и Професионалната гимназия по ядрена енергетика в Белене.
Най-високият бал от тазгодишната кандидатсредношколска кампания е 35.588 и е на момче, което е кандидатствало за профил природоматематически с математика, физика с английски език в Математическата гимназия в Плевен. На второ място по бал е кандидат за профил информационни технологии с математика и английски език в СОУ „Иван Вазов“ с постигнат успех от изпитите 35.550. А в ДФСГ „Интелект“ е третият по големина бал – 35.522, постигнат от кандидат за специалност „Банково дело“.

Записването на приетите ученици след първо класиране е от 27 юни до 1 юли.

Учениците, които са приети по второ или следващо желание, могат да подадат заявление за участие във второто класиране. Заявленията се подават в училището, в което са приети на първото класиране, като учениците запазват мястото си, на което са приети, ако на второто класиране не се предвижат по-напред в посочените желания.

Учениците, които са подали заявление за участие в първо класиране и не са приети в нито едно училище не подават заявление за участие във втори етап на класиране. Те участват автоматично в него. Тази година 48 ученици останаха извън първото класиране от общо подали заявления 899 седмокласници.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...