Акценти
Начало / Култура / Изложба „Картини, нарисувани с игла” ще представят в Регионалния музей

Изложба „Картини, нарисувани с игла” ще представят в Регионалния музей

Инж. Тотка Велева, художествен ръководител на колектива по художествен текстил и битова тъкан при читалище „Извор“,  ще представи изложба на гоблени под мотото „Картини, нарисувани с игла”. Тя ще бъде подредена в Регионалния исторически музей в Плевен. В изложбата са включени тематични цикли, посветени на женската красота, на църковна тематика, на известни художници: Модилиани, Реноар, Владимир Димитров – Майстора и др.

Колективът по художествен текстил при читалище „Извор” е създаден през  1967 година. В момента той е единствен в страната читалищен колектив, развиващ този вид творчество. Дългогодишни ръководители са Маргарита Цанкова, Дафинка Лазарова, а сега се ръководи от Тотка Велева. Майсторките на иглата са участвали в много изложби не само в град Плевен, но и в страната и чужбина.
Художественият ръководител на Колектива по художествен текстил Тотка Велева се насочва към изработването на гоблени, които вече наброяват 300 броя и бродиране на дрехи с българска шевица, тишлайфери, възглавници.
Изложбата ще бъде открита на 24 април, от 17 часа, в Регионалния исторически музей.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...