Акценти
Начало / Здравеопазване / Изложба в Медицинския разказва историята на минимално инвазивната хирургия в България

Изложба в Медицинския разказва историята на минимално инвазивната хирургия в България

Експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“ ще бъде открита в Медицинския университет в Плевен. Тя е подредена във фоайето на Телекомуникационния център при Университета. Изложбата се посвещава на няколко важни за Медицинския университет и за медицината в България годишнини. Така висшето училище ще отбележи 25 години от първата лапароскопска операция в Плевен, извършена през месец май 1993 г., 10 години от въвеждането в Югоизточна Европа и в България на роботизираната хирургия от екипа на проф. Григор Горчев през януари 2008 г. и 10 години от създаването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център. Четвъртата важна годишнина е свързана с въвеждането на понятието „хирургия без скалпел” по повод прилагането за първи път преди пет години в Югоизточна Европа и България лечение на солидни тумори с апарат за високо интензивен фокусиран ултра звук (ХАЙФУ).

Експозицията се открива по предложение на доц. д-р Добромир Добрев, който беше отличен с приза „Млад медик на годината” през 2015 г.

Официалното откриване е от 12 часа, на 30 ноември. Преди това в зала „Амброаз Паре” ще бъде открито ХVI Лапароскопско  и ще бъде излъчена на хирургия на живо в 3D формат.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...