Начало / Култура / Изложбата „Отвъд крушката“ представиха в Долна Митрополия

Изложбата „Отвъд крушката“ представиха в Долна Митрополия

изложба Долна Митрополия
Изложба “Beyond the Bulb” (Отвъд крушката), посветена на Международната година на светлината и светлинните технологии 2015, беше открита в Долна Митрополия. Изображенията представят приложението на светлинните технологии, атмосферни явления, обекти от Космоса и светлинното замърсяване. Общинският център за извънучилищни дейности в село Байкал се включи в инициативата, чрез съдействието на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска, с превод и отпечатване на част от изложбените панели с размери 65/65 см. Изложбата бе показана и на участниците в 11-то Астропарти Байкал, което се проведе на 15 и 16 май.
Община Долна Митрополия е единствената в България, която представя подобна инициатива и е включена в официалната програма на ЮНЕСКО. Международната година на светлината и светлинните технологии 2015 е инициатива на Обединените нации, която цели повишаване на познанията за достиженията на науката за светлината и приложенията им, както и важността им за човечеството.

изложба Долна Митрополия 1
Изложбата откри зам.-кмета на община Долна Митрополия Цецо Андрейски, който акцентира върху значението на светлинните технологии върху живота на хората и тяхното приложение. Платната са експонирани в сградата на Община Долна Митрополия и може да бъдат видени от до 29 май. След това до края на учебната година ще бъде показана в част от общинските училища, а през октомври и в останалите, както и в училищата на област Плевен. Интерес към изложбата са проявили и от Българска академия на науките и Национален политехнически музей София.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...