Акценти
Начало / Култура / Изложбата „Изкуство от центъра” откриха тази вечер в галерия „Бешков”

Изложбата „Изкуство от центъра” откриха тази вечер в галерия „Бешков”

IMG_8684изложба Габрово

60 живописни платна на 30 автори от област Габрово са включени в изложбата „Изкуство от центъра”, която тази вечер беше открита в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен.  Изложбата е създадена по проект на Евгени Недев, директор на габровската галерия „Христо Цокев”. Проектът всъщност обедини габровските художници, които до този момент бяха разединени, сподели при откриването Евгени Недев. Идеята за проекта възниква през 2012 г., когато той става директор на габровската галерия и решават да предоставят на художниците по две грундирани платна с размер 50/60см, като всеки участник в проекта сам избира стила и техника, най-близки до натюрела му. Размерът на платната има символично значение – 50 години от създаването на галерията и 60 е броят на включените картини.

IMG_8667изложба Габрово

Проектът е подкрепен от Министерството на културата, с чиято помощ е издаден каталог на изложбата, а тя вече е показвана в няколко български градове и в Румъния. Предстои обаче представянето й пред габровската публика, стана ясно при откриването днес в Плевен.

Много е важно в днешните времена да има нещо, което да обединява хората на изкуството, а не да ги разделя, подчерта директорът на галерия „Бешков” – Мирослав Минчев, при представянето на гостуващата експозиция. Той изрази увереност, че сътрудничеството между двете галерии ще продължи и анонсира предстоящото след около месец гостуване на нашата галерия в Габрово с изложба по повод 130 години от рождението на Ангел Спасов.

IMG_8666изложба Габрово

IMG_8681изложба Габрово

IMG_8662изложба Габрово

IMG_8665изложба Габрово

IMG_8668изложба Габрово

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...