Акценти
Начало / Икономика / Изготвена е Национална стратегия за прилагане на схемата „Училищно мляко” през новата учебна година

Изготвена е Национална стратегия за прилагане на схемата „Училищно мляко” през новата учебна година

Министерство на земеделието и храните е изготвило Националната стратегия за прилагане на схемата за предоставяне на мляко и млечни продукти в учебните заведения през учебната 2016-2017 година, съобщават от ведомството. Стратегията дава възможност на страната да прилага схема „Училищно мляко“ и да разполага с разчетения в нея бюджет, според определените в нормативната рамка правила.

Схемата обхваща децата от детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас включително, на територията на цялата страна, в периода от 15 септември до 31 май на учебната година. През учебната 2016/2017 е предвидено извършване до 45 доставки. Равномерното раздаване на продуктите се осигурява чрез извършване средно по две доставки на седмица по предварително утвърден график, но не повече от десет доставки на месец. Общият бюджет на схемата е 9 756 236,16 лв., на база прогнозно участие на 65% от децата и учениците от целевата група.

Националната стратегия, в която са описани основните елементи на схемата и бюджетът за нейното прилагане, се изготвя ежегодно от всяка държава-членка, която желае да прилага схема „Училищно мляко“. Европейската схема насърчава консумацията на български прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици от ранна детска възраст.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...