Начало / Последни новини / Извънредна сесия на ОбС – Плевен поискаха спортни клубове

Извънредна сесия на ОбС – Плевен поискаха спортни клубове

Извънредна сесия на Общински съвет – Плевен да бъде свикана поискаха днес в пресклуба на БТА спортни клубове. Повод за искането е неприемането на предложението за разпределяне на средствата в група „Физическа култура и спорт“ за 2016 година. Припомняме, че гласуваните средства в размер на 195 000 лв. трябваше да бъдат разпределени на 30 спортни клубове, кандидатстващи и оценени по предварително изготвени правила. Критериите за разпределение бяха изготвени от зам.-кмета Иван Кюлджийски и спортния отдел на Община Плевен, след като клубовете сами се отказаха от възможността да изготвят собствени критерии.

На сесията бяха внесени две предложения – от кмета на Плевен Георг Спартански, според което 145 000 лева от общата сума трябваше да бъдат разпределени между спортните клубове, а 50 000 лева да останат към резерва на група „Физическа култура и спорт”. Второто предложение, което беше гласувано от съветниците, беше внесено от комисията по „Младежки дейности, спорт и туризъм”. Според него на 12 от клубовете се намаляват парите с по 1300 лева, за сметка на баскетболния „Спартак – Пл”, който вместо 50 000 лева, ще получи 65 000 лева.

спортни клубове

Именно срещу предложението на Комисията се обявиха от спортните клубове. На срещата с медиите присъстваха голяма част от дванадесетте клуба, на които средствата в него бяха намалени, както и представители на някои от другите клубове. „Тук няма регламент, тук има стъкмистика, с която не сме съгласни“, заяви категорично Пламен Дунчев, представител на лекоатлетическия спорт по повод предложението на Комисията по „Младежки дейности, спорт и туризъм“. Той подчерта, че спортните клубове са взели решение на своето заседание да приемат критериите на общинска администрация и независимо дали са доволни или не от това разпределение, застават плътно зад него, но не приемат това на Комисията.

На свой ред Росалин Росалинов от КБИ „Петромакс“ призова да се проведе извънредна сесия по тази точка, но този път съветниците да заявят категорично своето мнение с да или не, а не да гласуват масово въздържал се, както на предходната сесия. По негови думи е конфликт на интереси именно Цветан Антов да оглавява Комисията по „Младежки дейности, спорт и туризъм“, тъй като самият той е свързан с баскетболния „Спартак – Пл“. Именно затова представителите на спортните клубове са категорично против предложението на Комисията, която е орязала средствата на част от клубовете за сметка на баскетболния тим. В тази връзка Димитър Паргов от лекоатлетическия „Спартак Плевен“ апелира Цветан Антов да се откаже от своето предложение, за да не се наложи инициирането на подписка за освобождаването му като съветник на министъра на младежта и спорта.

спортни клубове

Своето несъгласие с някои от критериите изказа и Силвия Марковска, президент на хандбален клуб „Шугър“. Тя сподели, че критериите, по които са разпределени средствата от общинската администрация, не са по-различни от преди 4 години, с едно изключение. При колективните спортове е добавена за отпускане сума от 50 000 лева за отбори, които са в А група. „Догодина аз мога да имам един мъжки и един женски отбор в А група, което означава, че автоматично получавам 100 000 лева. Какво остава тогава за индивидуалните спортове?“, попита Марковска и добави, че е категорично против този критерий, въпреки че самата тя представлява колективен спорт.

Своето предложение направи и представителят на СК по Бойни изкуства „Скорпион“ Ивайло Манчев, който посочи, че според него колективните спортове трябва да бъдат отделени от индивидуалните при изготвянето на критериите за следващата година. Той заяви още, че трябва да има едни конкретни критерии, одобрени от Общински съвет – Плевен, които да се спазват от всички, за да не се получава облагодетелстване на един клубове за сметка на други.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...