Акценти
Начало / Култура /  Известният български историк проф.Марин Калонкин дари книги на библиотеката в град Левски

 Известният български историк проф.Марин Калонкин дари книги на библиотеката в град Левски

Утвърденият авторитет в областта на военната история полк. о.з. проф.д.и.н.Марин Калонкин дари на  библиотеката при НЧ „Георги Парцалев  1901”  в Левски своята книга „Втората световна война. Истини и неистини” и книгата  „Паметта на времето”, събрала творбите от  национален ученически конкурс.

Собственост на библиотеката вече са и книгите: „Повест за победителя” , посветена на генерал Владимир Стойчев, „Храбростта и мъката на България”  – поетична антология в 2 части, автор- Драгомир Шопов и „ Храбростта и мъката на България” , военна проза  в 2 части, автор –Георги Георгиев; „ Храбростта и мъката на България”, фронтова палитра , автор – Цоко Гергов.

„Трудовете на Марин Калонкин отдавна са получили не просто одобрителни, но и възхитителни оценки на авторитетни представители на българската историческа наука. Той не е просто историк, той е искрен български патриот. Когато богатата ерудиция на изследователския талант се съчетава с благородната чувствителност на съвестта в подхода към описаните събития и процеси, творческият акт придобива нов смисъл”, пише проф. дфн. Орлин Загоров по повод книгата на проф.Калонкин  „Втората световна война — истини и неистини“.

Проф.Калонкин  е родом от с.Трънчовица и възпитаник на гимназията в град Левски. Той е автор и на книгата „Величието на Васил Левски”. Проф. Калонкин познава задълбочено архива на Левски и е убеден, че има още много какво да се направи за разкриване величието на българския Апостол.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...