Акценти
Начало / Икономика / Близо 1 милион лева забавени заплати са изплатени в област Плевен

Близо 1 милион лева забавени заплати са изплатени в област Плевен

От началото на годината до 23 август забавеното изплащане на трудови възнаграждения в област Плевен е на стойност 1 593 664 лева, съобщи директорът на Инспекция по труда – Плевен, Борис Петков.

Задълженията касаят 18 предприятия с около 3 710 работници, което означава, че всяко предприятие  дължи средно по 400-500 лева на работник. Тези предприятия са от различни отрасли – най-много забавяне има в една строителна фирма и една болница. Охранителните фирми също забавят изплащането на месечните заплати, въпреки това работещите там отказват да подадат оплакване за нарушение, тъй като по-голямата част от тях са на пенсионна възраст и разчитат на пенсионния доход, който получават.

След  намесата на инспекцията, която е дала предписания и административни наказания, са били изплатени близо 949 000 лв. Така реално неизплатената сума е около половин милион лева. В сравнение с други години задълженията не са толкова големи, допълни Петков.

От Дирекцията констатират, че масово работодателите, които са изплатили месечните заплати, през следващия месец бързо успяват да натрупат нови задължения към работещите за тях лица.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...