Акценти
Начало / Икономика / Избраха дама за Пчелар 2012 за Плевенска област

Избраха дама за Пчелар 2012 за Плевенска област

Пчелар на 2012-та година за Плевенска област е Галя Карапирова, стана ясно след решение на Управителния съвет на Областния пчеларски съюз в Плевен. Членовете му първо направиха номинации за приза “Пчелар на годината”, а след това обсъдиха кандидатурите и посетиха на място пчелините. 12 водещи пчелари от Плевенско бяха в комисията, която определи кой е пчелар на годината на изнесено заседание.

Галя Карапирова е регистриран земеделски производител от 4 години, а от 16 е в Управителния съвет на Областния пчеларски съюз. Тя е от Плевен, но живее там, където са кошерите – в Згалево. Дамата, която по професия е учител, обяснява, че обучението й в Спортната академия й помага много, за да се справя с нелеката за една жена пчеларска работа. Галя Карапирова е потомствен пчелар, през 1988 год. започва активната си работа в сектора, когато след смъртта си баща й завещава осем пчелни семейства. Така първоначално Галя се захваща с пчеларство от емоционални подбуди, но след няколко години става професионалист и увеличава отглежданите от нея кошери до 110. “Преди голяма помощ ми оказваше съпругът ми, но от 11 години се налага да се грижа сама за повече от 100 пчелни семейства. Надявам се, че се справям добре”, разказва дамата.

За да е в крак с времето, тя следи новостите и познава проблемите в сектора. Въпреки трудностите, Галя Карапирова е категорична, че ще продължи да се занимава с пчеларство.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...