Акценти
Начало / Общество / Избират 100 специалисти за 6-те Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип

Избират 100 специалисти за 6-те Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип

Центрове за настаняване - Дружба

100 специалисти ще бъдат избрани и обучени, за да започнат работа в 6-те Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип, информира на пресконференция кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков. Договорът по проекта е подписан, а финансирането е на стойност 955 324 лева. „До пролетта на следващата година трябва да проведем обучението, да подготвим персонала и да стартираме втория етап на тази програма“, информира той. И уточни, че в 5-те Центъра ще бъдат настанени  деца и младежи с увреждания. В момента се подготвя документация за провеждане на конкурсите за избор на педагози, социални работници, психолози, детегледачи и други специалисти.

Дейностите по изграждането и обзавеждането на шестте Центъра за настаняване от семеен тип, в които ще бъдат настанени деца, изведени от специализирани институции, приключиха успешно през месец юли 2014 г. Те бяха реализирани по проекта „Разширяване на мрежата за резидентни социални услуги в общността за деца в риск”, който е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Във всеки от 6-те Центъра има обособени кухня с трапезария, спални помещения със санитарни възли, зала за отдих, помощни и сервизни помещения и офиси за персонала. В помещенията и санитарните възли има монтирани ръкохватки за придвижване, както и подвижни опори. Дворните пространства са облагородени, има изградени детски площадки и съоръжения, съобразени с възрастта на обитателите и възможностите за игри и развлечения.

Центровете са газифицирани и климатизирани. Спазени са всички изисквания за осигуряване на достъпна архитектурна среда. Капацитетът на всеки от центровете е 12 разкрити места плюс 2 места за кризисно настаняване за потребители на възраст от 3 до над 18 години. Договорът за 100% финансиране на проекта е подписан на 21 август 2012 година и приключи в края на август 2014 г. Стойността му е 4 173 703  лв.

Настаняването на потребителите ще започне от февруари 2015 година. Два от завършените Центрове са в жк „Дружба”. Останалите четири са в жк „Сторгозия” на ул. „Люляк” , на ул. „Гургулят” и ул. „Бяло море”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...