Акценти
Начало / Любопитно / Идва пикът на най-мощния метеорен поток

Идва пикът на най-мощния метеорен поток

В три последователни нощи – от днес до 13 август, е пикът на тазгодишния августовски звездопад „Персеиди”. Най-добре той ще може да се наблюдава на 12 срещу 13 август. Явлението е започнало още през юли и според астрономите тази година дъждът от звезди е най-интензивен от 20 години насам. При максимална активност на метеорния поток обикновено се наблюдават до 100 метеора на час, но през 2016 г. те ще достигнат до 150 на час, прогнозира Международната метеорна организация.

Звездопадът ще може да се наблюдава най-добре далеч от градските светлини. За пета поредна година край Панорамата се организира наблюдение на впечатляващото явление. Началото е обявено от 20 часа на 12 август.

Причината за звездопада е преминаването на Земята през шлейфа прахови частици на кометата Суифт-Тътъл. Тя изминава орбитата си за 13 г. Всеки път, когато се приближи максимално до Слънцето, кометата се топи и за сметка на това се увеличава броят на кометните частици в нейния шлейф за радост на астрономите-любители на Земята.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...