Начало / Култура / Иван Звездев оценява ястията, участвали във фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село” /галерия/

Иван Звездев оценява ястията, участвали във фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село” /галерия/

Асеново кулинарен фестивал

Участници от цяла България, че даже и от Нигерия, се включиха в тазгодишното издание, четвърто по ред, на кулинарния фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”.  Отново отесня площадът пред Кметството на село Асеново, където бяха разпънати днес изложбените шатри. Над 130 вкусни, майсторски приготвени ястия очакваха оценката на комисията, преди да бъдат раздадени на гостите на фестивала. Председател на журито и тази година беше Иван Звездев, който заедно с колегите си трябваше да избере на кого да бъде връчен призът за „Най – вкусно традиционно ястие” и „Най – автентично традиционно ястие”. Награди имаше и за престрашилите се да пробват да  приготвят за първи път банатска вкусотия под вещото напътствие на местни майстори готвачи.

Асеново кулинарен фестивал (2)

Тази година в кулинарната фиеста се включиха и две чаровни участнички от Нигерия, които щастливо показваха какво са измайсторили. До тях беше разположен живописният и отрупан с ястия щанд на гостите от Телеорман, Румъния. Общо представители на 25 селища от страната показаха традиционна банатска кухня и ястия, характерни за края, от който са.

„Това е и идеята на фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село” – да даде  възможност на участниците да се представят и с традиционните за техния край ястия, освен с характерната банатска кухня”, обясни Мария Иванова, секретар на читалище „ Петър Парчевич 1927”, което е организатор на кулинарното събитие в Асеново.

И тази година щандовете обилно бяха отрупани с уханни пити и баници, палачинки, пълнени чушки с боб, различни вкусотии, на които имената трудно се запомнят, постни лютики, разядки, сладкиши и торти. Не липсваше просеник и качамак.

Асеново кулинарен фестивал

Трудна беше задачата на журито да избере най-добрите, но за „Баш майстор на банатско ястие” беше обявена Ани Богданов, от село Винга Румъния. Призът за „Най-вкусно традиционно ястие” отиде при Емилия Стоянова от Санадинова за нейния „Умен сладкиш”. С приз „Най-автентично традиционно ястие” беше отличен оризът с шаран по Орешки. Наградата „Най-атрактивен щанд” получиха гостите от Черквица. Специалната награда на журито беше присъдена на Анка Караджова за нейната „Мъкарина”.  Бяха присъдени още две специални награди – едната за млечни продукти, която взеха семейство Чушкареви от Чипровци, а участниците от Телеорман, Румъния получиха специалната награда за ентусиазъм и артистично представяне. Журито отличи и една много любопитна и нетрадиционна рецепта за приготвяне на шоколад от сини сливи, представен от Таня Ватева от Любеново.

Асеново кулинарен фестивал (3)

Фестивалът “Банатски вкусотии – традициите на моето село”се провежда в рамките на проект на сдружение „Платформа АГОРА”,  финансиран от Фондация „Америка за България” и  е под патронажа на кмета на община Никопол – Емил Бебенов, който откри фестивала. Щастлив съм, че такава хубава инициатива става вече традиция и спонтанно събира на едно място хората, за да се повеселят и да споделят удоволствието от добре приготвената храна, каза след официалното откриване Емил Бебенов. По повод фестивала в село Асеново беше и Емилия Лисичкова, председател на сдружение платформа „Агора”.

Асеново кулинарен фестивал (4)

Асеново кулинарен фестивал (5)

Асеново кулинарен фестивал (7)

Асеново кулинарен фестивал

Асеново кулинарен фестивал (9)

Асеново фестивал

10524307_10152638607300970_2995928306811960714_n

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...