Акценти
Начало / Здравеопазване / Зов за помощ! 7-годишно момче от Плевен има нужда от спешно дентално лечение

Зов за помощ! 7-годишно момче от Плевен има нужда от спешно дентално лечение

7-годишният Александър Панов, първокласник в ЦСОП „П. Р. Славейков“ – Плевен, се нуждае от спешно дентално лечение, за което ще са необходими около 15 000 лв. Александър страда от рядкото генетично заболяване ектодермална дисплазия, което поразява  почти всички системи, засягащи ектодермата – коса, зъби, кости и т.н., предизвиква и анемия, за което е необходимо хормонотерапия. Това съобщи днес пред журналисти в Пресклуба на БТА в Плевен майката на момчето Венцислава Панова, която е медицински работник.

Родителите от четири години се опитват да получат точна диагноза за заболяването на Александър, но до този момент безуспешно. Необходимо е скъпо генетично изследване, обясни майката. Цената на точен генотип на заболяването е около 2 000 лв. Съвсем наскоро родителите са научили, че това може да бъде направено и в България, тъй като досега винаги са им казвали, че единственият вариант е в чужбина.

В момента най-належащо е лечението на зъбите на детето, уточни майката. Консултациите, които са правили досега с дентални специалисти са противоречиви относно лечението, което трябва да се приложи.  Момчето е почти без зъби и рентгенова снимка показва, че няма зародиши на част от постоянните зъби, което е резултат от генетичното заболяване. За да бъде взето окончателно решение за начина на лечение, ще се наложат чести пътувания до София за консултации с детски дентални специалисти. Друг проблем е, че интервенцията трябва да бъде извършена под пълна упойка, но Здравната каса не покрива такъв разход.

Родителите вече са получавали подкрепа от „Българската Коледа”, но лечението на момчето трябва да продължи.

Подкрепата на родителите оказва депутатът Владислав Николов, към когото са се обърнали за съдействие. Той ще направи връзка с консултант, за да получи Александър необходимото лечение. От Националното сдружение на сираците пък ще влязат в контакт с клиниките, които извършват дентални операции на деца под пълна упойка, за да намерят най-подходящия вариант, каза председателят на Сдружението Слави Михайлов.

Владислав Николов и Слави Михайлов се обърнаха с призив към всеки, който може и има желание, да помогне със средства за лечението на 7-годишния Александър.

Банковата сметка, на която могат да се превеждат средства, е:

Алианц Банк България АД  МФЦ УМБАЛ

BIC BUINBGSF,

IBAN  BG53BUIN95611100615972  в лева

Александър Руменов Панов

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...