Акценти
Начало / Култура / Знаме от Априлското въстание, изработено от мъж, привлича внимание в РИМ – Плевен (снимки)

Знаме от Априлското въстание, изработено от мъж, привлича внимание в РИМ – Плевен (снимки)

Изложба по повод 140-годишнината от Априлското въстание бе открита тази вечер в Регионален исторически музей – Плевен. Тя се реализира от Плевенския музей, съвместно с Регионален исторически музей – Ловеч, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян и ХГ „Илия Бешков” – Плевен.

В I-ва изложбена зала на РИМ – Плевен бяха експонирани културни ценности, свързани със събитието – оръжие, документи, снимки, художествена и научна литература. Художествена галерия „Илия Бешков” пък се включи с графики и живопис.

„Историята на обществата и народите е низ от исторически събития и в зависимост от това каква е тяхната сила, тяхната тежест, тяхната дълбочина, те са променяли съдбата на народите. За българите Априлското въстание е именно такова историческо събитие, което маркира новия път, по който тръгва нашия народ. Събитие, което е в основата на съвременна България“, каза при откриването на изложбата директорът на РИМ – Плевен д-р Володя Попов. Идеята на изложбата е да представи участието в Априлската епопея на националния дух, духът на българина, подчерта още Попов.

изложба РИМ Априлско въстание

В експозицията са събрани части от знамето на Троянския революционен комитет, оръжие, което е носено от участници в Априлската епопея и същевременно резултатът от въстанието, в лицето на оригинали на „Под игото“ и записките на Захари Стоянов, които са друго отношение към тези събития. Място в изложбата е намерила и Ботевата публицистика в оригинал на неговия вестник.

изложба РИМ Априлско въстание 14

Несъмнено един от най-интересните експонати е част от знамето на Троянския революционен комитет, което е изработено през 1875 година. По информация на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян, които са притежатели на знамето, то е единственото запазено такова, шито от мъж. Знамето е изработено от Марко Марковски, участник в някои от боевете в Априлското въстание, разказа още Олга Петрова, ръководител Направление „История на България 15-19 век“.

Следваща Предишна
изложба РИМ Априлско въстание 15
д-р Володя Попов
изложба РИМ Априлско въстание 1
изложба РИМ Априлско въстание 2
изложба РИМ Априлско въстание 3
изложба РИМ Априлско въстание 4
изложба РИМ Априлско въстание 5
изложба РИМ Априлско въстание 6
изложба РИМ Априлско въстание 7
изложба РИМ Априлско въстание 8
изложба РИМ Априлско въстание 9
изложба РИМ Априлско въстание 11
изложба РИМ Априлско въстание 12
изложба РИМ Априлско въстание 13

Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...