Акценти
Начало / Спорт / Злато и бронз за младите ни шахматисти

Злато и бронз за младите ни шахматисти

шахмат

Със златен и с бронзов медал се завърнаха от Петия детски турнир за купа „Тримонциум” младите шахматисти на СКШ „Плевен XXI”. Надпреварата е организирана от ШК „Пловдив” със съдействието на местната община. Турнирите са били два – до 8 години и общ – за момичета и момчета на възраст от 10 до 14 години. В състезанията са взели участие 117 деца от 22 клуба. Сред тях са били и 8 шахматисти от СКШ „Плевен XXI”.

Възпитаничката на треньоорката мс Христинка Илиева – Кристина Апулчева успя да се пребори с конкуренцията и спечели златен медал и голямата награда – велосипед. Момичето извоюва 5 от 7 възможни точи като в последния кръг играе с побдителя при момчетата – Ефим Кан от Бургас. Срещата не е била от значение за Апулчева и тя е загубила, което не е повлияло на крайното й класиране, научаваме от треньорката Илиева.

При 8-годишните плевенчанинът Иван Червенков е 10-и с 4 точки. Неговият съотборник Пламен Василев със същия резултат е 15-и. При момичетата Емилия Петрова е 8-а с 3 точки.

В другия турнир – 10-14 години първенците до 10, до 12 и до 14 години са получили от организаторите медали и парични премии. Всички малчугани пък са си тръгнали от Плавдив със Сертификат за участие.

В тази възрастова група от плевенчани най-добро класиране има Стилиян Нановски. Момчето се класира трето до 12 години като натрупаните 4.5 точки му носят бронзовото отличие.

Във възрастовата група до 10 години Михаил Кирков е 4-и с 4.5 точки. Резултатът му е равен с този на втория и третия в класирането, но състезателят на „Плевен XXI” е класиран на това място по допълнителни показатели. Като утеха за Кирков остава това, че той успява да победи европейския шампион за миналата година Цветан Стоянов, който става първи при 10-годишните.

Със същия актив от 4.5 точки в турнира е и Валентин Митев, но той остава 6-и по допълнителни показатели.

С 3.5 точки назад в класирането е само Захари Иванов.

Първото място в турнира за купа „Тримонциум” заема 14-годишният Тодор Георгиев от Асеновград, който натрупва 6.5 точки, научаваме още от треньорката Илиева. Тя ни разказа и любопитна подробност, свързана с награждаването. Оказва се, че наградите на победителите в различните възрастови групи са връчвани от кмета на района в който се е провел турнира, както и от футболиста Петър Зехтински, който сега е директор на дирекция „Спорт и младежки дейности” в Община Пловдив.

Текст  Иво Тодоров

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...