Акценти
Начало / Общество / Зимен режим за поддръжка на пътищата въвеждат от днес

Зимен режим за поддръжка на пътищата въвеждат от днес

зима

От днес се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа.  Това означава, че се въвеждат 24-часови дежурства във фирмите, ангажирани с пътната поддръжка през зимния период.

На територията на област Плевен през зимата трябва да работят 132 машини. Седмица преди 17 ноември  72 от тях бяха  налични и оборудвани, информира  директорът на Областно пътно управление – Плевен инж. Ивайло Денчев. До днес във всичките 16 опорни пункта на териториятата на областта трябва да са доставени 60% от необходимите материали за поддръжката на пътната настилка – сол, пясък, химични вещества. Ако това не е изпълнено, ще следват санкции, заяви директорът на Пътно управление.

Четири са нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура. Те са регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г.

В ниво „А“ за зимно поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища. В ниво „Б“ са пътищата с движение между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във „В“ – между 500 и 2000 МПС на ден, а в „Г“ по-малко от 500 МПС на ден. При снегопочистване допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А“ е 3 см, за ниво „Б“ – 5 см, за ниво „В“ – 7 см, за ниво „Г“ – 10 см.

Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ – 3 часа, за „В“ – 5 часа, и „Г“ – 8 часа.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...